Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.11.2017.| 12:49

Vlada FBiH prihvatila kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla - Formiran tim za pregovore sa kineskom bankom

Ilustracija (Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju FBiH za finansiranje izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla od 450 MW, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako je ocijenjeno, Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Kine predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora i konačno usaglašavanje ovog sporazuma i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

U saopštenju se navodi da Vlada podržava prijedlog mjera Federalnog ministarstva finansija za ublažavanje fiskalnih rizika povezanih sa izdavanjem garancije za ovaj kredit i daje saglasnost da oni budu ugrađeni u Nacrt ugovora o izdavanju garancije između FBiH i Elektroprivrede BiH, a u mjeri u kojoj je to primjenjivo, i u Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji i Nacrt garancije FBiH.

Ujedno, Vlada je danas imenovala tim za pregovore o ovom kreditnom aranžmanu, koji joj je dužan dostaviti izvještaj o pregovorima i konačan tekst usaglašenog Sporazuma.

Elektroprivreda BiH zadužena je da angažuje kvalifikovanog pravnog savjetnika za pružanje pravne pomoći timu za pregovore o ovom kreditu i pripremu drugih finansijskih dokumenata povezanih sa Sporazumom o kreditnoj liniji između ovog javnog poduzeća i Izvozno-uvozne banke Kine, kao i da joj dostavi poziv za pregovore i osigura tehničke uslove za održavanje pregovora u što kraćem roku.



Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.