NavMenu

CEFTA nedjelja od 21. do 24. novembra u Beogradu - Srbija će predložiti promjene načina glasanja

Izvor: RTS Ponedjeljak, 20.11.2017. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Srbija će na regionalnom CEFTA forumu koji se održava od 21. do 24. novembra u Beogradu i zvanično predložiti da se način glasanja u ovoj organizaciji promijeni i primijeni model "konsenzus minus jedan", rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ljajić ocijenjuje da je Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) dostigao svoj maksimum, te da se mora mijenjati kako bi se olakšala trgovina među zemljama regiona. Cilj prijedloga Srbije, kaže Ljajić, je da se izbjegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasanja o važnim sporazumima.

Objašnjava da sve zemlje regiona, članice CEFTA, zajedno imaju udio izvoza u BDP-u u visini od 26%, a Srbija, kaže, ima najveće učešće od svih zemalja CEFTA, od oko 40%.

Ljajić probleme u ovoj organizaciji ilustruje podatkom da samo između Beograda i Prištine postoji 21 carinska barijera, te da je zarad protoka roba i usluga neophodno mijenjati način rješavanja sporova u CEFTA.

- CEFTA je dostigla maksimum i mora da se ide korak više od toga da se građanima olakša trgovina ili će ova organizacija početi da stagnira. Mora i da se promijeni način rješavanja sporova u njoj i razgovaraćemo o tome na panelima u Beogradu - kazao je Ljajić.

On objašnjava da sve članice CEFTA načelno podržavaju stav Beograda, ali da je potrebno i da se dogovor o načinu glasanja izmijeni i konkretizuje, te "stavi na papir".

- Nema druge šanse za ekonomski razvoj regiona ako ne udružimo tržišta prema trećim zemljama. Moramo da se oslobodimo politike. Ekonomija ne može da čeka da se politika dogovara - napominje Ljajić.


Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ne može da se ekonomski razvija ukoliko njen udio izvoza u BDP-u nije najmanje 50%, ističe Ljajić.

- Podaci Svjetske trgovinske organizacije (STO) takođe pokazuju da je 75% povećan izvoz među svim zemljama CEFTA u odnosu na prije deset godina kada je sporazum potpisan - napomenuo je Ljajić za Tanjug.

CEFTA nedjelja

CEFTA nedjelja održaće se od 21. do 24. novembra u Beogradu, a na panelima će govoriti ministri trgovine regiona i ekonomski eksperti, kako bi se odlučilo u kom smijeru bi dalje trebalo da funkcioniše ova organizacija, te kako da se riješe postojeći sporovi među članicama.

Ovim skupom svečano će biti obilježen završetak ovogodišnjeg predsjedavanja Republike Srbije u CEFTA.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.