NavMenu

UIO BiH očekuje više od 7 mlrd KM prihoda od indirektnih poreza

Izvor: eKapija Nedjelja, 19.11.2017. 19:22
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
U Upravi za indirekno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine očekuju da ovu godinu završe s prikupljenih više od 7 mlrd KM indirektnih poreza, što će biti prvi put od osnivanja te finansijske institucije.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević je u nedelju (19. novembar 2017.) na konferenciji za novinare u Banjaluci kazao da su prihodi od indirektnih poreza u deset mjeseci ove godine iznosili pet milijardi i 845 miliona KM i veći su za 386 miliona KM ili 7,08 posto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi BiznisInfo.

Samo u oktobru ove godine, po njegovim riječima, prikupljeno je oko 619 mil KM indirektnih poreza, što je za 25 mil KM više u odnosu na oktobar 2016.

Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u deset mjeseci 2017. godine iznosili milijardu i 55 mil KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko BiH, iznosili su četiri milijarde i 791 mil KM i veći su za 224 mil KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.


Za finansiranje državnih institucija, naveo je Kovačević, raspoređen je iznos od 625 mil KM. Federaciji BiH uplaćene su dvije milijarde i 659 mil KM, Republici Srpskoj raspoređena je milijarda i 348 miliona KM, a Distriktu Brčko 145 mil KM.

Kovačević je potvrdio i da rast prihoda od indirektnih poreza "pokrio" povećanje rata vanjskog duga u 2017. godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.