Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.11.2017.| 09:38

eKapija promoviše izvoznike - Firma 2B izvozi selotejp trake u region i EU, uskoro prvi u BiH plasiraju foam za pakovanje

(Foto: Zurijeta/shutterstock.com)
Od prehrambene, drvne, metaloprerađivačke, pa do namjenske industrije, BiH ima ozbiljne "takmičare" koji su već poznata imena u svojim oblastima.

Prema posljednjim analizama Agencije za statistiku BiH, a koje se odnose na deset mjeseci 2017. godine, BiH je izvezla robu vrijednu 9,96 mlrd KM, što je porast od 18,2% u odnosu na isti period 2016.

U novom serijalu eKapije "Promovišemo izvoznike" donosimo priče o uspješnim domaćim firmama koje plasiraju proizvode širom svijeta.

Firma 2B je osnovana 2002. godine, kao rezultat zajedničkog ulaganja domaće i holandske kompanije, a proizvodi selotejp trake za pakovanje te krep trake za autoindustriju i građevinarstvo. Počeli su s malom mašinom za štampu selotejp traka, u improviziranom poslovnom prostoru, ali su tokom vremena ulagali u razvoj kako opreme tako i zaposlenih. Pogon za proizvodnju u Velikoj Kladuši je nešto veći od 1.500 m2.

- U ovih 15 godina uloženo je više od 5 mil KM, tako da danas raspolažemo s najmodernijom opremom za oslojavanje, štampu i siječenje traka u regionu. Imamo 14 zaposlenika u našem pogonu u Velikoj Kladuši, koji je ujedno i naša baza, dok u Banjaluci i Samoboru u Hrvatskoj imamo ćerke firme, putem kojih distribuiramo naše proizvode u BiH i zemlje EU - navode u firmi 2B.

Godišnje proizvedu 12 miliona m2 štampanih i neštampanih selotejp traka. Njihovi kupci dolaze iz različitih oblasti: autoindustrija, građevinarstvo, industrija namještaja, prehrambena i farmaceutska industrija... Izvoze u sve zemlje Balkana, kao i u Evropsku uniju. U cjelokupnoj proizvodnji 40% traka ide na domaće tržište.

Posljednjih godina ulagali su u nabavku mašine za siječenje traka, kao i u skladišni prostor.

- Rezultati u ovoj godini, kao uostalom i posljednjih nekoliko godina, više su nego dobri, jer godinu za godinom ostvarujemo konstantan rast prometa, što je pokazatelj dobre strategije i realnog planiranja. Ta stabilnost poslovanja u konačnici donosi sigurnost i motivaciju zaposlenicima, te je definitivno razlog za zadovoljstvo ukupnim stanjem našeg preduzeća.

Ovih dana pregovaraju sa određenim brojem kupaca u zemljama u kojima nisu zastupljeni u mjeri u kojoj bi željeli, a riječ je uglavnom o zemljama srednje i istočne Evrope, kao i Skandinavije.

Do kraja godine će završiti proširenje proizvodnog pogona i pokretanje proizvodnje foama za pakovanje, što je zamjena za stiropor.

- To je novina na našem tržištu, a zadovoljava nove standarde EU kada je u pitanju zaštita okoliša. Ovo je projekat koji će u konačnici stvoriti potrebe za novim zapošljavanjem - poručuju iz firme 2B.


Pogledajte i ostale firme u serijalu "Promovišemo izvoznike":

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.