NavMenu

BiH gubi desetine miliona evra zbog neusvajanja zakona o struji i gasu

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2017. 15:42
Komentari
Podeli
Neusvajanjem zakona u oblasti električne energije i gasa Bosna i Hercegovina gubi nekoliko desetina miliona evra grantova i povoljnih kredita i rizikuje nove oštre sankcije Energetske zajednice, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sastanka s članovima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), prenosi portal Energetika.ba.

Na sastanku u Sarajevu 16. novembra razmatrana je aktuelna situacija u energetskom sektoru s fokusom na dodatne sankcije najavljene od Energetske zajednice, na predstojećem ministarskom sastanku 14. decembra u Prištini, zbog neusvajanja zakonodavstva o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom.

- Mislim da je implementacija Trećeg energetskog paketa, zbog kojeg je BiH dobila sankcije Energetske zajednice neophodno BiH i da sve institucije treba da ulože maksimalne napore kako bi zakon koji je praktično usaglašen prošaao parlamentarnu proceduru - rekao je Šarović.

Istakao je da je, ukoliko BiH želi izbjeći nove sankcije na predstojećoj konferenciji u Prištini, neophodno da postoje mišljenja oba entiteta i da se zakon u najskorije vrijeme uputi u parlamentarnu proceduru.

- Pored sankcija, ovaj zakon je važan i zbog toga što je postojeći Zakon o električnoj energiji iz 2002. godine već zastario, a evropsko zakonodavstvo je napredovalo. BiH treba moderno zakonodavstvo. Ukoliko ovaj zakon ne usvojimo u što skorije vrijeme, on će biti prepreka razvoju energetskog sektora, a ostaćemo bez značajnih sredstava koja su namijenjena BiH kroz različite projekte. Moja procjena je da BiH neusvajanjem zakonodavstva u oblasti električne energije i gasa gubi nekoliko desetina miliona evra grant sredstava i povoljnih kredita - rekao je Šarović.

Kazao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa nastojati iskoristiti preostalo vrijeme kako bi uvjerilo entitete koliko je važno da se implementiraju najnovije odredbe u oblasti električne energije i gasa EU, a o tome kakve će biti dalje sankcije, Šarović je kazao da je to pitanje za Brisel i Energetsku zajednicu.

Dodao da oni koji opstruišu donošenje ovog zakona štetu čine i građanima i cijelom energetskom sektoru koji, ocijenio je, ima mogućnost da bude najzdraviji dio ekonomije BiH.

Podsjetio je da su se o ovom zakonu entiteti potpuno usaglasili u ranijem periodu, te da su svoje mišljenje dale i ekspertne radne grupe iz RS i FBiH te da se čeka pozitivno mišljenje iz RS.

Na sastanku je bilo riječi i o usvajanju energetske strategije BiH za koju je novac u iznosu od blizu milion maraka obezbijedila Velika Britanija. Šarović je naglasio da je na ovom polju postignuta politička saglasnost i da je vrijeme da se dokument uputi u proceduru za usvajanje.


- Ovim novcem urađene su energetske strategije FBiH i novirana energetska strategija RS, te je kreirana okvirna energetska strategija BiH koja je kompilacija dvije entitetske strategije. U januaru 2017. godine smo se dogovorili da kreiramo ove energetske strategije. Taj dio posla je urađen. S energetskom strategijom BiH dobija prolaz za više platformi i za različite projekte u ovoj oblasti, ali za strategiju smo u ovom trenutku smo dobili saglasnost iz FBiH i Distrikta Brčko, a čekamo na saglasnost iz RS-a - rekao je Šarović.

Predsjedavajući Komisije DERK-a Nikola Pejić istakao je da to tijelo daje punu potporu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da se zakon o električnoj energiji i gasu i energetska strategija što prije nađu u proceduri.

- Uočili smo određene manjkavosti, ali one ne bi trebalo da budu prepreka da se aktivnost nastavi i u konačnici dovrši - rekao je Pejić, prenosi portal Energetika.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.