NavMenu

FIPA i Vijeće za strane investitore FBiH potpisali Memorandum o saradnji

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2017. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić i ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović u ime Vijeća za strane investitore Federacije BiH potpisali su u petak (17. novembra 2017. godine) u Sarajevu Memorandum o suradnji.

Cilj ove saradnje je napređenje zajedničkog rada na poboljšanju investicione klime u BiH, uključujući rješavanje administrativnih prepreka za širenje investicija, i poboljšanje koordinacije rada između različitih organa koje djeluju u sferi privlačenja stranih investicija.

Memorandumom se predviđaju zajedničke aktivnosti na poboljšanju investicionog okruženja u zemlji, regulatornog okvira za strana i domaća ulaganja, unapređenje koordinacije federalnih i kantonalnih organa u procesu pružanja podrške realizaciji investicijskih projekata, što će u konačnici doprinijeti konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine.

Institucije će identificirati i analizirati informacije o preprekama koje štetno utiču na investicijsku klimu, te će predlagati konkretne reforme za njeno poboljšanje.

Realizirat će program postinvesticione podrške postojećim stranim investitorima u Federaciji BiH kroz obavljanje redovnih posjeta stranim kompanijama i upoznavanje sa eventualnim problemima u poslovanje na čijem rješavanju će se zajednički raditi.

Kako je saopšteno iz Agencije FIPA, memorandum je potpisan na period od pet godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.