Izvor: eKapija | Utorak, 23.09.2008.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Almir Veladžić iz S&T-a za eKapija.ba govori o implementaciji "disaster recovery" rješenja

Na konferenciji IDC IT Security, Storage i Business Continuity održanoj 23. septembra 2008. godine u Sarajevu, jedan od učesnika je bio i Almir Veladžić, menager servise u kompaniji S&T BA d.o.o. Sarajevo. On je u svojoj prezentaciji govorio o uspjehu disaster recovery rješenja u NLB Razvojnoj banci. Samo rješenje se zasniva na dva EMC Clariion CX3-20f storage uređaja na dvije lokacije, na međusobnoj udaljenosti od 3 kilometra. Replikacija se odvija sinhrono što banci obezbjeđuje kontinuiran rad bez prekida u slučaju neželjenih događaja u centrali banke.

Almir Veladžić

Inače, firma S&T BA d.o.o. Sarajevo je na konferenciji učestvovala kao partner EMC² koji su ih i pozvali.

"Ja sam na konferenciji učestvovao kako bih prezentirao jedno od rješenja koji je S&T imao. Mi smo izabrali disaster recovery rješenje kako bismo širokoj IT masi približili ovakvo rješenje, koje je ranije bilo prava egzotika. Prije pet godina, kada sam počeo raditi na ovom projektu, on je bio tabu tema i u ovoj državi niko nije pričao o tome. Danas je to standardna stvar i svi su svjesni njegove potrebe, dok ih sa druge strane zakonska regulativa tjera na implementaciju ovakvog projekta. Mi se trudimo da savjetovanjem i konsultantskim uslugama usmjerimo korisnike ka pravim rješenjima“, kazao je Veladžić.

Ovaj projekat je zaživio 2008. godine u NLB Razvojnoj banci Banja Luka koja je među prvim bankama u RS – u implementirala ovakav način osiguranja poslovanja. „To za njihove korisnike donosi prednost, jer se podaci ne mogu izgubiti“, smatra on.

Na pitanje da li su zadovoljni do sada postignutim rezultatima ovog projekta, Veladžić kaže da je menadžment firme vrlo zadovoljan izvještajem koji je urađen nakon implementacije samog rješenja u real time vremenu.

To je rečeno i na danas održanoj konferenciji, za koju naš sagovornik kaže da je od izuzetnog značaja i da bi se trebala održavati jednom do dvaput godišnje.

„Ovo je prilika da se skupe ljudi koji dijele zajedničke probleme. Dakle, s jedne strane korisnici koji imaju određene probleme, a sa druge strane mi koji možemo ponuditi rješenja za te probleme. Ovo je pravi korak ka nekom bumu koji je potreban IT industriji i koji svi očekujemo, rekao je on na kraju razgovora.

S.B.

foto: Samir Saletović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.