Izvor: Nezavisne novine | Petak, 17.11.2017.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Da Vinčijev portret Isusa Hrista prodat na aukciji za rekordnih 450,3 mil USD

Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)
Slika Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi" (Spasitelj svijeta) prodata je u aukcijskoj kući Christie's u Njujporku za rekordnih 450,3 mil USD.

Slika na kojoj Isus Hrist u lijevoj ruci drži kristalnu kuglu, a desnu podiže u znak blagoslova, pokazuje izuzetno majstorsko umijeće. Dugo je smatrana kopijom, a stručnjaci su tek nedavno potvrdili autentičnost ove slike.

Njena veličina je 65×45 cm, a restaurirana je nakon istorijske izložbe o Da Vinčiju u londonskoj galeriji 2011. godine.

Prodata je po četiri puta višoj cijeni nego što je ponuđena. Sliku je kupio za sada neidentifikovani kupac nakon dvadesetominutnog nadmetanja ponuđivača.

- Bio je to trenutak u kojem su sve zvijezde bile usklađene i mislim da bi Leonardo bio veoma zadovoljan - rekao je Jussi Pylkkänen, predsjednik aukcijske kuće Christie's.

Prodaja ove slike oborila je stari aukcijski rekord koji je držala slika Pikasove "Žene iz Alžira" (Les Femmes D'Alger) koja je u maju 2015. godine prodata za 179,4 mil USD.

Slika je prije aukcije bila izložena u Hong Kongu, San Francisku i Londonu, odakle je odnesena u Njujork gdje ju je javnost mogla vidjeti prije aukcije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.