Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.11.2017.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

I do 30 tona Najlepših želja dnevno - Soko Štark bilježi rast prodaje, nove čokolade na tržištu u 2018. (FOTO)

U beogradskom pogonu Soko Štarka za osam sati proizvede se 60.000 Najlepših želja, od po 90 grama. Dnevno, ovdje nastane od 10 do 30 tona, u zavisnosti od vrste proizvoda, a tokom cijele godine iz Štark pogona izađe ukupno 5.000 tona čokolade. To je petina ukupnog portfolija kompanije, koja je u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježila rast prodaje od 5,7%.

Ovaj proizvođač, 65% svoje proizvodnje proda u Srbiji, dok ostatak izvozi, najviše u zemlje regiona, a plan je da plasman na ino tržišta bude izjednačen sa prodajom na domaćem.

U godini kada cijela konditorska industrija nastavlja da bilježi dobre rezultate, Štark proslavlja i veliki jubilej - 95 godina od svoje prve čokolade. Najlepše želje, zajedno s menažom, obezbjeđuju danas Štarku vodeću poziciju proizvođača čokoladnih tabli na tržištu Srbije, ispred regionalnog lidera Milke.

- Brend Najlešpe želje je drugi igrač na tržištu, sa 19% market share-a. Rezultati prodaje su vrlo dobri, a proizvodnja čokolade će i ove godine dostići 5.000 tona – kaže za naš portal Jelena Petrović, marketing menadžerka u Soko Štarku, dodajući da su dalje ambicije prvenstveno usmjerene na rast u regionu.

Najlepše želje prodaju se u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori. Prisutne su na svim kontinentima, ali se tamo uglavnom prodaju etno-kanalima. Količine koje izvozimo van regiona su manje, uglavnom namijenjene potrošačima koji su porijeklom sa naših prostora.

Prepoznatljivost popularnog brenda, Štark će iskoristiti da dodatno proširi svoj čokoladni asortiman, pa Petrović za sljedeću godinu najavljuje i nove egzotične ukuse, kao i slatko-slane kombinacije.

- Potrošači sve više očekuju čokoladu koja nije samo čokolada. Ove godine plasirali smo Najlepše želje Kokos i Noisette, a imamo dobro pripremljen plan, pa ćemo i sljedeće godine izaći sa neobičnim kombinacijama ukusa, sa posebnim inovacijama u dječjem segmentu – navodi Petrović, dodajući da će se dio noviteta odnositi i na healty program.

U kompaniji ne isključuju ni mogućnost ulaska u segment slatkih namaza, poput kremova. Imaju, ističe Petrović, jak brend koji je "logično uvesti i u tu kategoriju".

- To nam je, ipak, dugoročno razmatranje. Ne mogu da kažem da nam je sada u planu ulazak u taj segment , ali svakako razmatramo i ove opcije.

Tajna "prave" čokolade

U proizvodnji Najlepših želja, za razliku od drugih proizvoda na tržištu, ne koriste se biljne masnoće, već se pravi isključivo od čistog visokokvalietnog kakao maslaca, objašnjavaju u kompaniji Soko Štark.

Prva faza u proizvodnji je pažljivo miješanje i homogenizacija sastojaka, a zatim masa prolazi kroz niz teških valjaka za usitnjavanje, do nastanka malih čokoladnih čestica. Ova faza daje Najlepšim željama njihov specifičan ukus, miris, teksturu i finu topljivost. Slijedi končiranje, koje je u stvari nastavak homogenizacije čokoladne mase, svih pažljivo odabranih sastojaka Najlepših želja i njeno oplemenjivanje na visokoj temperaturi. U tom procesu se formira čuvena aroma ove čokolade.

Proizvodni proces je gotovo potpuno automatizovan, a u posljednjih deset godina Štark je investirao više od 20 mil EUR u modernizaciju poslovnih procesa.

Kompanija Soko Štark, proizvodnju je počela dvadesetih godina prošlog vijeka. Njihov prvi proizvod je upravo čokolada Najlepše želje, a zatim je uslijedila proizvodnja bananice i smokija. Ta tri proizvoda danas su i najprodavaniji brendovi kompanije. U portfoliju su, podsjetimo, i prima štapići, štark napolitanke, čoko keksići, keks integrino, chipsos, dezerti sweet, za-za, kokodu, fazon, citro...

I.B.

Fotogalerija
Proizvodnja Najlepših želja

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.