NavMenu

Kineski državni gigant CRBC gradi Pelješki most?

Izvor: Indikator Četvrtak, 16.11.2017. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: peljeski-most.hr)
Kineska državna korporacija China Road and Bridge Corporation (CRBC) najozbiljniji je kandidat za posao izgradnje Pelješkog mosta i sasvim je izgledno da bi u idućih desetak dana trebala biti prihvaćena najjeftinija ponuda CRBC-a vrijedna 2,08 milijardi kuna bez PDV-a (oko 265,7 mil EUR).

U ovom trenutku u toku je završna evaluacija sve tri pristigle ponude u Hrvatskim cestama te definitivna odluka još uvijek nije donesena, ali je prema neslužbenim informacijama Novog lista, kineska državna korporacija vrlo blizu odabiru, kako zbog najmanje cijene koja je gotovo 600 miliona kuna jeftinija od konkurencije, tako i zbog bankarskih garancija te izuzetnih referenci CRBC-a.

U kineskom konzorciju su inače i tvrtke CCCC Higway Consultants, CCCC Second Higway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.

Kako je od ranije poznato, tri su ponuđača predala svoje ponude u drugom krugu tendera za projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, a osim Kineza, ponude se stigle i od austrijskog Strabaga koji je ponudio cijenu od 2,622 milijardi kuna bez PDV-a (oko 347 mil EUR) te od italijansko-turske zajednice ponuditelja koju čini Astaldi s turskom tvrtkom Ictas s ponudom od 2,551 milijardi kuna bez PDV-a (oko 337,6 mil EUR). Sve tri ponude bile su bitno veće od procijenjene vrijednosti Hrvatskih cesta, koja je iznosila 1,756 milijardi kuna bez PDV-a (oko 232,39 mil EUR).

Ukoliko se doista potvrdi izbor CRBC-a, biće to najvažniji kineski projekt u Hrvatskoj, a ujedno će se dodatno osnažiti već postojeća prisutnost kineskog građevinskog diva u regiji. Ova kompanija ima više od milion radnika širom svijeta i oko 50 ogranaka i ureda u više od 50 zemalja i regija u Aziji, Africi, Evropi i Južnoj Americi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.