Izvor: Indikator | Četvrtak, 16.11.2017.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sud u Sarajevu odbio priznati Lex Agrokor za BiH

(Foto: Damir Sencar/Shutterstock )
Kantonalni sud u Sarajevu odbio je priznati zakon o vanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine, izjavio je za Dnevni avaz voditelj advokatskog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini Branko Marić.

Marić smatra kako se radi o pravnom nonsensu, jer je i sud u Londonu priznao vanrednu upravu Agrokora. U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić.

Pojasnio je kako ovakva odluka, za koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u konačnici dovesti do "komadanja" kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.

- Povjerilaca Agrokora ima više od 12.000 i po pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem vanredne uprave je trebalo zaštititi prava domaćih privrednih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju - istaknuo je sarajevski odvjetnik za Dnevni avaz.

Po njegovim riječima sud je praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bosanskohercegovačkih kompanija koje su u vlasništvu Agrokora i radna mjesta uposlenika.

- Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primjer, imaju Sarajevski kiseljak ili Konzum, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Kantonalni sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačke privrede - rekao je Marić.

Uz Ledo i Sarajevski kiseljak, u BiH djeluje i trgovački lanac Konzum koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.