NavMenu

Warren Buffet 2003. godine predvidio veliku finansijsku krizu

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 23.09.2008. 15:18
Komentari
Podeli

Jedan od najbogatijih ljudi i najvećih investitora na svijetu Warren Buffet, ako je suditi prema njegovim izjavama iz 2003. godine, još jednom je opravdao svoju titulu "proroka iz Omahe" predvidjevši veliku finansijsku krizu.

Buffet je, naime, te godine u svom godišnjem izvještaju akcionarima predvidio "megakatastrofalni rizik" zbog rastuće trgovine izvedenicama, kao i akcijama, koje su prema njegovom mišljenju tada bile preskupe. U to vrijeme tržište izvedenica eksplodiralo je jer su investicione banke svojim klijentima prodavale izvedenice vrijedne milijarde dolara kao sredstvo upravljanja rizikom.

Buffet je takve finansijske instrumente nazvao komplikovanim, "vremenskim bombama" i "finansijskim oružjem za masovno razaranje", koje ne samo da može nauditi kupcima i prodavačima, nego cijelom ekonomskom sistemu. Buffet je tada upozoravao da izvedenice kompanije mogu gurnuti u spiralu koja može dovesti do korporativnog sloma.

On je istakao i da izvedenice daju podsticaj manevrisanju s lažnim računima. Zarada i gubici iz izvedenica odmah se, naime, registruju, iako ne dolazi do doslovne izmjene novca. U mnogim slučajevima kompanije postanu svjesne stvarne cijene tek godinama kasnije, upozoravao je Buffet, navodeći da takvo nešto daje prostora svakojakim prevarama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.