Izvor: eKapija | Utorak, 23.09.2008.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skromna državna potrošnja usporila rast BiH IT tržišta u 2007. godini

IT tržište u Bosni i Hercegovini dostiglo je 187.38 miliona USD, iskazujući rast od 13.4% mjereno u USD, prema nedavnom istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics. Međutim, rast tržišta izražen u lokalnoj valuti bio je skromnih 0.4%, zbog deprecijacije USD-a.

U protekoj godini IT tržište je nastavilo s neznatnim rastom unatoč činjenici da je Bosna i Hercegovina u 2007. godini ostvarila snažan ekonomski rast (poglavito u industrijskoj proizvodnji), većem broju odobrenih kredita i priljevu stranih ulaganja. Stagnacija se može objasniti slabim IT ulaganjima državne administracije, kompleksnom političkom situacijom, ekonomskom strukturom države s pretežno informatički ne-intenzivnim djelatnostima i visokim stupnjem nezaposlenosti.

S IT potrošnjom od 42 USD po stanovniku, Bosna i Hercegovina je lani dosegla tek 4.6% potrošnje EU-27. Daleko je zaostajala iza susjednih zemalja u regiji, primjerice Slovenije (455 USD), Hrvatske (275 USD) i Srbije (103 USD). Istovremeno, zemlja je ostvarila 6% ukupne IT potrošnje osam zemalja Adriatic regije, navodi se u saopćenju.

Isporuke hardvera rasle su sporije od ukupnog IT tržišta, unatoč činjenici da su isporuke osobnih računala, pogotovo prijenosnika, zabilježile najsnažniji rast od 48% u protekloj godini. Prihodi u sektoru IT usluga i softvera, izraženi u lokalnoj valuti, iskazali su neznatan rast u 2007. godini. Spomenuti rezultati ova dva tržišna segmenta mogu se pripisati skromnijom IT nabavom državne administracije i večine industrijskog sektora. Najvažniji sektori sa značajnijom IT potrošnjom bile su telekomunikacije, financijski usluge i ograničen broj industrijskih poduzeća, većinom u stranom vlasništvu.

"Unatoč činjenici da su isporuke IT usluga i softvera zabilježili veći rast od tržišnog prosjeka, segment hardvera i dalje je zastupljen s gotovo ¾ ukupnog tržišta", tvrdi Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa.

"Iskazani rezultati pokazuju da je relativno mlado tržište Bosne i Hercegovine još uvijek u fazi nabave osnovne informatičke infrastrukture".

IDC očekuje da će informatička potrošnja u Bosni i Hercegovini rasti u prosjeku 10% godišnje i u narednih pet godina dosegnuti brojku od 306 miliona USD.

Izvještaj Bosnia and Hercegovina IT Market 2008-2012 Forecast and 2007 Vendor Shares (IDC #ESP11P) analizira IT tržište zemlje u 2007. i daje prognozu rasta do 2012. godine. Studija pruža informacije o veličini tržišta, udjelima pojedinih vendora te projekcije rasta segmenata hardvera, paketnog softvera i IT usluga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.