NavMenu

Kompanije iz BiH sa halal sertifikatom osvajaju tržišta - Potražnja za halal proizvodima u svijetu premašuje trenutnu ponudu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 15.11.2017. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Photobac/shutterstock.com)
U Bosni i Hercegovini halal sertifikat trenutno posjeduje 87 kompanija. Od toga 78 je proizvođača hrane, a devet su hoteli i restorani.

Proizvodi s ovim sertifikatom sve su zastupljeniji na tržištu u BiH s prosječnom stopom rasta do 20%. Halal proizvoda sve više ima i na stranim halal tržištima, koja su najbrže rastuća u svijetu, a prema riječima Amira Sakića, direktora Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta u BiH sa sjedištem u Tuzli, ukupna potražnja za halal proizvodima u svijetu premašuje trenutnu ponudu.

- Imajući to u vidu, jasno je da naše kompanije i te kako mogu profitirati ako se odluče za utrku na halal tržištu. Istina, to kao preduvjet zahtijeva jasne i stroge kriterijume, te maksimalnu ozbiljnost u poslovanju prije izlaska na strana halal tržišta - rekao je Sakić.

Istakao je da kompanije koje u BiH imaju halal sertifikat na tržište plasiraju veliki broj proizvoda.

- Više od 80% proizvoda je obilježeno znakom halal kvalitete. Ukupno 28 kompanija su proizvođači mesa i mesnih prerađevina. One su vodeće po broju zaposlenih i ostvaruju više od pola ukupnih prihoda halal industrije - kazao je Sakić, dodajući da, prema podacima s kraja 2016. godine, halal sertifikovane kompanije u sektoru proizvodnje hrane u BiH imaju više od 8.000 zaposlenih, te da je tržište u BiH najuređenije halal tržište u regionu.

- U prethodnom periodu zabilježena je prosječna godišnja stopa povećanja broja tih kompanija i proizvoda od 17 do 20%. Od početka ove godine 17 novih kompanija je uspješno okončalo implementaciju zahtjeva halal standarda - kaže Sakić.

Napomenuo je da rast povjerenja i potražnje za ovim proizvodima na domaćem tržištu dodatno podupire povećanje broja turista iz zemalja Zaliva i Turske, koji su konzumenti halala, te je potrebno obezbijediti uslove da im ti proizvodi ostanu dostupni dok su u BiH.

Osim iz sektora proizvodnje hrane, halal sertifikovane kompanije u BiH su iz sektora kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda, turizma i ugostiteljstva, logistike, proizvodnje sredstava za ličnu higijenu, pomoćnih sredstava za proizvodnju, hrane za životinje i drugih.

Od početka ove godine cjelokupan proizvodni asortiman sarajevskog Klasa je u skladu sa zahtjevima halal standarda. Irmela Cero, menadžer marketinga i odnosa s javnošću kompanije Klas, kaže da ova kompanija halal sertifikat posjeduje od 2007. godine.

- Halal tržište je najbrže rastuće tržište u svijetu, a halal sertifikat je sve značajniji ne samo na domaćem, već i na izvoznim tržištima. Proizvode izvozimo u 24 zemlje svijeta na četiri kontinenta - rekla je Cero.

Ona je istakla da ovaj sertifikat nije pitanje samo vjere i prehrambenih navika muslimanskog stanovništva, nego je u pitanju i zdrava prehrana.

(Foto: Mehmet Cetin /shutterstock.com)
- Osim što ne sadrži komponente svinjskog porijekla i alkohol, halal znači da u proizvodu nema sastojaka štetnih za ljudsko zdravlje - rekla je Cero.

Vlado Sandić, marketing menadžer u kompaniji Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, kaže da halal seritifikat posjeduju od 2014. godine, te da se on uglavnom pozitivno odrazio na njihovo poslovanje, posebno na tržištu u BiH.

- Istražujući tržište i potrošače, shvatili smo da na domaćem tržištu dio potrošača konzumira proizvode s halalom, te smo osluškujući tržište shvatili da bi nam to donijelo određene benefite - rekao je Sandić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je pojedinim kupcima važno da li proizvod ima određene sertifikate i da li zadovoljava njegove standarde, te da se to odnosi na bogatije kupce, jer onima siromašnijima je važno da budu siti.

- Za tržište koje se širi u domenu određene vrste robe, kao što je halal, prednost je da proizvođači trend prepoznaju na vrijeme i da mu se prilagode. Koliko su spremni da poštuju te standarde, toliko će imati i uključivanja u trendove povećanja i plasmana te vrste robe - rekao je Pavlović.

Šta je halal?

Halal standard čini set pravila i smjernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu s islamskim vjerskim običajima. Najveći broj zahtjeva halal standarda su identični sa HACCP sistemom i ISO 9001 standardom.

Halal je primjenjiv na različite vrste proizvoda i usluga, a najčešće se primjenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji kozmetike. Zahtjevi koje halal stavlja pred proizvođače su najstriktniji kada je u pitanju mesna industrija. Da bi meso bilo halal, klanje dozvoljenih životinja mora biti u skladu sa sljedećim zahtjevima: životinja koja se kolje mora biti pažljivo tretirana, zdrava i živa, a osoba koja obavlja čin klanja mora biti psihički zdrava i osposobljena za tu aktivnost. Zabranjeno je da to radi osoba pod dejstvom alkohola, a takođe je zabranjeno da to radi neko ko nije musliman, hrišćanin ili Jevrejin, jer "samo oni znaju šta znači pomen božjeg imena prilikom klanja".

Poznate kompanije sa halal sertifikatom

Bimal Brčko, Klas Sarajevo, Meggle Bihać, Mira Prijedor, Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Njam njam Prnjavor, Perutnina Ptuj Srbac i Breza, Sava Semberija Bijeljina, Solana Tuzla, Vispak Visoko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.