Izvor: eKapija | Utorak, 14.11.2017.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U decembru počinje izgradnja kanalizacijskih kolektora u Mostaru - Završetak radova vrijednih 10,6 mil KM do jula 2018.

Ilustracija (Foto: sima/shutterstock.com)
Zbog kašnjenja izgradnje kolektora i pročistača otpadnih voda u Mostaru, u Gradskoj vijećnici u ponedjeljak (13. novembar) je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici institucija i tvrtki uključenih u realizaciju tog zahtjevnog infrastrukturnog projekta.

Po riječima gradonačelnika Ljube Bešlića, radovi na mikrotuneliranju na lijevoobalnom kolektoru započeće najkasnije do 7. decembra 2017. godine, prenosi zvanični gradski sajt.

Radove će izvoditi njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau iz Kasela, a vrijednost radova je 10,6 mil KM.

Na sastanku je zaključeno da se do 7. decembra napravi i novi dinamički plan, po kom bi radovi trebalo da završe do kraja juna 2018. godine, kazao je Bešlić za Fenu.

Ustvrdio je kako će se vjerojatno morati produžiti ugovor s grčkom tvrtkom Actor, koja gradi pročistač, a do 7. decembra trebao bi se znati i tačan datum njihovog puštanja u rad za što će, po Bešlićevim riječima, biti potrebno osigurati novac sa gradskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

Razgovaralo se i o problemu povrata PDV-a i dvostrukog oporezivanja izvođača radova.

- Aktivno ćemo se uključit u rješavanje pitanja povrata PDV-a grčkoj tvrtki Actor, a Svjetska banka, koja je nositelj ugovora s Actorom, također će se uključit i po pitanju produljivanja ugovora s tom grčkom tvrtkom - kazao je gradonačelnik.

Vrijednost izgradnje glavnog kanalizacijskog kolektora i pročistača otpadnih voda u Mostaru iznosi oko 23 mil KM a radovi su započeli 2015. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.