Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.11.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo i Beograd potpisali pet sporazuma o saradnji u kulturi, nauci i turizmu

Sarajevo (Foto: Darko Vrcan/shutterstock.com)
Na temelju saradnje glavnih gradova BiH i Srbije u Beogradu je u petak (10. novembra 2017) potpisano pet sporazuma između institucija iz oblasti kulture, turizma i nauke, što je rezultat razgovora koji su, prije desetak dana, imali gradonačelnici Beograda i Sarajeva Siniša Mali i Abdulah Skaka, saopšteno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Sporazum o saradnji između Beogradske i Sarajevske filharmonije potpisali su Asja Radonjić, urednica programa i v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

U ime Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta u Sarajevu sporazum su popisali upravnik Dejan Savić i direktorica Marijela Hašimbegović, a u ime Turističke organizacije Beograda i Turističke zajednice Kantona Sarajevo v.d. direktora Miodrag Popović i Nermin Muzur.

Beograd (Foto: Suzana Obradović)
Sporazum je potpisan i između Naučno-tehnološkog parka Beograd i Networks Int, a potpise su stavili v.d. direktorice Gordana Danilović-Grković i Bojana Škrobić-Omerović iz Networksa.

Potpisan je i Sporazum o međusobnoj saradnji između Grada Beograda, Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i EYOF 2019 za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2019. godine, čiji su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo, a potpisali su ga gradonačelnici Siniša Mali, Abdulah Skaka, Nenad Vuković te direktor EYOF 2019. Senahid Godinjak.

Osim toga, gradonačelnici Beograda i Sarajeva Siniša Mali i Abdulah Skaka potpisali su i okvirni Memorandum o saradnji između glavnih gradova kojim je, između ostalog, predviđeno da će se Beograd i Sarajevo zalagati za dalje jačanje prijateljstva, pri čemu će unaprijeđivati saradnju od obostrane koristi na svim područjima koja su od interesa za građane dva grada.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.