NavMenu

Uvođenjem slobodne rute letenja BHANSA uvećala prihode za 4,6 mil KM

Izvor: Klix Nedjelja, 12.11.2017. 21:56
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Uvođenje slobodne rute letenja (FRA) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine i ulazak u regionalni projekt SEAFRA donijeli su brojne koristi, uključujući skraćivanje putanje aviona, smanjenje potrošnje goriva i cijene preleta, te povećanje obima zračnog saobraćaja uz povećanje naših prihoda za čak 4,6 mil KM, izjavio je za Fenu direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Davorin Primorac.

Slobodne rute letenja među ključnim su postignućima u okviru inicijative EU-a za uspostavu Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) neovisnog o državnim granicama ili granicama funkcionalnih blokova zračnog prostora, s ciljem povećanja sigurnosti i učinkovitosti, kao i kapaciteta zračnog saobraćaja u Evropi.

Primorac ističe da su BiH i susjedne zemlje, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, napravile dodatni iskorak stvarajući SEAFRA, odnosno prvi zajednički prostor slobodnih ruta H24 u Evropi koji obuhvaća čak četiri države. Analize saobraćaja kroz zračni prostor BiH su pokazale da je broj letova u odnosu na prethodno razdoblje povećan, dok je dužina leta smanjena. Time je zacrtani cilj potpuno ostvaren.

- Osim stvaranja uvjeta za integraciju u EU, koncept SEAFRA za rezultat ima skraćivanje putanja aviona za oko 2880 NM (nautičkih milja) na dnevnom nivou, smanjenje potrošnje goriva na dnevnoj bazi za 9,3 tone, što za jednu godinu iznosi oko 3,4 miliona kg, kao i zaštitu okoliša smanjivanjem dnevne potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova u iznosu od 30 tona CO2 i emisije dušikovog oksida NOx za 110 kg - ističe Primorac.

Značajna korist je i u smanjenju cijene preleta kroz zračni prostor BiH, što implicira poboljšanje konkurentnosti. Tome treba dodati i povećanje obima zračnog saobraćaja uz povećanje prihoda te bolju predvidljivost letenja i mreža tokova saobraćaja.

- Naredni korak je uvezivanje SEAFRA i SAXFRA (Slovenija/Austrija) čime će jedan veći dio prostora u Evropi biti integriran u jedno veliko FRA područje kojega će činiti zračni prostor šest država - naglašava Primorac.

BHANSA je nositelj ovih aktivnosti u BiH, ali to je tek jedan segment onoga što ova agencija radi u okviru svojih nadležnosti. Tako je samo u prvoj polovini ove godine ostvareno nekoliko važnih ciljeva. Naime, BHANSA je počela s pružanjem usluga iz operativne jedinice ATCU II Banja Luka, završen je proces certifikacije BHANSA-e, a za potrebe ove agencije počeo je i najveći projekt školovanja kontrolora zračnog saobraćaja u historiji Evrope.

- Razdoblje iza nas izuzetno je uspješno za BHANSA-u, a što je najvažnije direktnu korist od svih ovih aktivnosti imaju bosanskohercegovačka država i društvo - ističe Primorac.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.