NavMenu

Od Kopaonika prave grad - Skijalište dobija hiljade kvadrata smještajnog i ugostiteljskog prostora

Izvor: Novosti Nedjelja, 12.11.2017. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Mada je početak novembra, kad obično kreću kiše (često i snijegovi) i počinju posljednje pripreme za novu ski-sezonu, na Kopaoniku se zida kao da je sredina ljeta.

Gradi se na svim dijelovima planine, najviše u najužem ski-centru, duž puta Raška-Rudnica, u vikendaškom naselju Treska, čak i na Pančićevom vrhu, gdje niče panoramski restoran.

Neki od objekata koji se proširuju i renoviraju, poput Konaka, Putnika, Kraljevih čardaka i drugih, biće završeni prije nego što dođu prvi skijaši, a neki će sačekati proljeće. Kad sve bude završeno, Kopaonik će dobiti nekoliko desetina hiljada kvadrata smještajnog i ugostiteljsko-poslovnog prostora i postaće "mali grad" na planini...

Samo "šeikov hotel" raspolagaće sa više od 10.000 kvadrata, imaće pet spratova i još dva pod zemljom. Riječ je o hotelu koji se podiže na temeljima srušene Jugobanke koju je prije dvije godine, kad je bio u posjeti Kopaoniku, kupio šeik Muhamed bin Zajed. Ne zna se da li je šeik još u ovom poslu ili je atraktivnu i vrijednu lokaciju ustupio nekom drugom.

Nepoznato je i ko finansira gradnju drugih stambenih objekata, od kojih neki imaju i po osam spratova, jer se, kako ističu u JP Nacionalni park Kopaonik, dozvole izdaju isključivo u Beogradu i u nadležnom ministarstvu. Obaveza investitora je da se samo, kad počne radove, javi Nacionalnom parku, a većina ni to ne učini....

- Žurimo da prije prave zime i prije početka ski-sezone završimo sve radove na našem hotelu koji će potpuno promijeniti spoljašnji i unutrašnji izgled, ali i imidž, jer će umjesto tri imati četiri zvjezdice... Osim što ćemo znatno proširiti smještajne kapacitete i obogatiti ih takozvanim femili-sobama i luksuznim apartmanima, goste će dočekati i zatvoreni bazen sa velnes-centrom, nove konferencijske sale, bioskop za djecu i niz drugih sadržaja. U decembru planiramo veliko otvaranje - kaže Milosav Dunjić, direktor hotela Putnik.

Dobro i loše

Velika izgradnja na vrhu Kopaonika ima dobre i loše strane: dobro je što će najveći i najpoznatiji ski-centar u Srbiji dobiti više smještajnih kapaciteta najviše kategorije (najtraženiji su najskuplji, "predsjednički" apartmani) i što će po kvalitetu smještaja moći da prati evropske ski-centre.

Loše je što se zida i tamo gdje ne bi trebalo i što se od planine pravi grad koji će, zbog prebukiranosti, vrlo brzo imati velike probleme sa vodom, kanalizacijom, parkingom, odnošenjem smeća i slično.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.