NavMenu

Još jedan gigant namjenske industrije doživio preporod - Binas iz Bugojna izašao iz minusa i uduplao prihode

Izvor: eKapija Subota, 11.11.2017. 15:46
Komentari
Podeli

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Kompanija za proizvodnju eksploziva Binas iz Bugojna još jedna je u nizu kompanija iz namjenske industrije koja doživljava pravi poslovni preporod. Ova firma je u prvoj polovini 2017. godine više nego udvostručila prihode u odnosu na isti period 2016. i prešla iz minusa u plus, odnosno umjesto gubitka zabilježila veliku dobit, navodi portal BiznisInfo.ba.

Binas je u prvoj polovini ove godine imao poslovne prihode od 4,8 mil KM, za razliku od oko 1,9 mil KM iz prve polovine prošle godine, piše BiznisInfo na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.

Binas je imao prihode od skoro 3 mil KM na domaćem tržištu, dok se skoro 1,9 miliona odnosi na izvoz.

Kompanija je na kraju polugodišta imala dobit, odnosno zaradu od 422.000 maraka, što je ogroman iskorak kada se uzme u obzir da je u prvih šest mjeseci lani zabilježila gubitak od 1,5 mil KM.

Osim toga, Binas prema novom izvještaju ima 261 radnika, što pokazuje da je zaposleno dosta novih radnika, jer je prije godinu dana broj zaposlenih bio 172.

Podsjetimo da je namjenska industrija BiH u velikom usponu, a da se veliki broj giganata digao iz pepela i doživio preporod, poput Pretisa, BNT-a, Zraka, TRZ-a Hadžići itd. Kada se uzmu u obzir i rezultati ostalih kompanija, jasno je da namjenska industrija u BiH bilježi najbolje rezultate u poslijeratnom periodu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.