NavMenu

Magazin "Forbes" objavio listu najbogatijih Amerikanaca

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.09.2008. 11:33
Komentari
Podeli

Bil Gejts, osnivač kompanije "Microsoft", petnaestu godinu zaredom proglašen je za najbogatijeg Amerikanca u izboru magazina "Forbes".

Prvo mjesto Gejts je zaslužio ispred 400 konkurenata, a posljednji na listi, u poređenju s Gejtsom, prava je sirotinja. Gejtsova ukupna imovina procijenjena je na 57 milijardi dolara, što je dvije milijarde manje nego prethodne godine.

Drugo mjesto, kao i prethodne godine, zauzeo je investitor Voren Bafet s 50 milijardi dolara. Na prošlogodišnjoj listi najbogatijih, Gejtsa je pretekao Bafet sa 62 milijarde dolara, ali samo u kategoriji vrijednosti ulaganja.

Kreditna kriza očito je naškodila "proroku iz Omahe", koji je u martu ove godine bio najbogatiji čovjek na svijetu. Međutim, cijena akcija njegove kompanije "Berkshire Hathawaya" od tada je izgubila 15 odsto, pa se Bafetovo bogatstvo smanjilo za čak 12 milijardi dolara.

Treće mjesto pripalo je Lorensu Elisonu, koji je osnovao kompaniju ``Oracle`` i on se može ponositi bogatstvom od 27 milijardi dolara. Za razliku od Gejtsa i Bafeta, Elison je od prošlog izbora uspio povećati svoje bogatstvo.

Ove godine veliki povratak među deset najbogatijih Amerikanaca doživjeli su nasljednici pokojnog osnivača trgovačkog lanca "Wal-Marta" Sema Voltona.

Tako su četvrto i peto mjesto na listi zauzeli njegovi sinovi Džim i Sem Robson Volton, dok su šesto mjesto podijelile njegova kći Elis Volton i snaha Kristi Volton s porodicom.

Među prvih deset još je i Majkl Blumberg, gradonačelnik Njujorka i vlasnik kompanije "Bloomberg", čijih je 20 milijardi dolara bilo dovoljno za osmu poziciju. Iza njega su braća Čarls i Dejvid Koh, koji posluju u sektoru energetike, sa po 19 milijardi dolara.

Najmlađi američki milijarder je i dalje osnivač "Facebooka" Mark Zukerberg, koji je već zaradio 1,5 milijardi dolara.

Za kvalifikaciju za jedno od 400 mjesta na top-listi bilo je potrebno bogatstvo od 1,3 milijarde dolara, dok je prosjek najbogatijih ljudi svijeta 3,9 milijardi dolara.

Od 400 najbogatijih Amerikanaca, njih 129 naslijedilo je svoje bogatstvom dok ih je 271 zaradilo svu imovinu vlastitim trudom. Uprkos problemima s kojim se američka ekonomija suočava ovogodišnje ukupno bogatstvo 400 najbogatijih Amerikanaca je poraslo za 30 milijardi dolara i iznosi 1,57 biliona dolara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.