NavMenu

Novi zakon predviđa dvostruko bržu registraciju obrta u FBiH - Jednostavniji postupak donijeće znatne uštede

Izvor: eKapija Petak, 10.11.2017. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U dvomjesečnu javnu raspravu upućen je Nacrt novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji su na vanrednom zajedanju usvojii delegati Doma naroda federalnog parlamenta.

Tom prilikom, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je Feni da novo zakonsko rješenje donosi jednostavniji postupak za registraciju i rad obrtnika u FBiH navodeći da bi to rezultiralo sa pola miliona maraka direktnih ušteda privatnom sektoru godišnje.

– Znatno je ubrzano provođenje procedura i postupaka obuhvaćenih ovim zakonom i potrebno vrijeme skraćeno za 50%. To znači da je proces registracije obrta skraćen sa 15 na sedam dana – rekao je Zukić.

U odnosu na postojeći Zakon, kaže, uvedene su novine u prekršajnom kažnjavanju odgovorne osobe u nadležnom organu u slučajevima kada ne donose rješenje u propisanom roku (7 dana) ili donese rješenje koje ne sadrži registarski list iz Obrtnog registra.

Također biće kažnjeno lice ako ne dostavi sva rješenja u vezi s obavljanjem obrta nadležnim organima u propisanom roku ili ako po službenoj dužnosti ne obavijesti obrtnika ili osobu koja obavlja srodnu djelatnost o obavezi i rokovima usklađivanja poslovanja i dokumentaciji potrebnoj za usklađivanje.

Nove odredbe propisuju da obrtnici budu oslobođeni obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom.

Unaprijeđen je i postupak razmjene informacija te popunjavanja Jedinstvenog registra obrtnika u FBiH.

– Kroz navedena rješenja zakon će omogućiti i osigurati moderan i efikasan okvir za poslovanje obrtnika i potaknuti jačanje obavljanja obrtničke djelatnosti – konstatirao je Zukić.

Tome bi trebalo doprinjeti i uvođenje rješenja da se obrazovanje za obavljanje djelatnosti za koje se traži odgovarajuća školska sprema, osim osnovnih, srednjih škola i visokoškolskih ustanova, može vršiti i u ustanovama za obrazovanje odraslih u skladu s kantonalnim zakonima.

Osim uspostavljanja i obavljanja obrta, novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima će regulisati i odredbe o vrstama i prijenosu obrta te nadležnostima obrtničke komore, kao i sve druge mjere, nezaobilazne u obrtničkoj djelatnosti, prenosi RTV Slon pozivajući se na Fenu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.