Izvor: Capital | Petak, 10.11.2017.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija neće različito naplaćivati gas RS i FBiH

(Foto: Miroslav Lukic/shutterstock.com )
Srbija neće različito naplaćivati gas Republici Srpskoj i Federaciji BiH jer snabdijevanje građana energentima ne smije da bude političko pitanje, poručio je u četvrtak (9. novembar 2017.) ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

- Pozicija Srbije je uvijek bila vrlo principijelna: za nas snabdijevanje gasom nije političko pitanje, niti će ikada biti. Zalažemo se za potpuno transparentan pristup i cijene tranzita, tako da sve tarife moraju biti identične - rekao je Antić poslije prve sjednice mješovitog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da količina gasa koji ide preko Srbije za Republiku Srpsku i Federaciju BiH "ide u skladu sa mogućnostima", a da će se razgovarati ako potrebe budu veće.

- Ponavljam, potpuno je besmisleno ovo pitanje politizovati, jer snabdijevanje građana energentima ne smije biti političko pitanje - rekao je Antić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da pitanje snabdijevanja gasom u BiH treba regulisati tako da niko nema monopol, kao što ga je svojevremeno imao BH-Gas.

On je istakao da Banjaluka želi da tarife Srbijagasa budu riješene na jedinstven način za sve u BiH jer nema razloga da to bude različito.

- Mi ne želimo da zatvorimo gasni sistem na teritoriji Republike Srpske i tako spriječimo dotok gasa do Federacije, odnosno do Sarajeva gdje je gas najvažniji i gdje je najrazvijenija mreža. Želimo da to pitanje riješimo sporazumno - rekao je Đokić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.