NavMenu

Novi zakoni u FBiH predviđaju oporezivanje dividende i štednje - Poslodavci traže rasterećenje privrede

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.11.2017. 13:13
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U Privrednoj komori Federacije BiH u Mostaru 7. novembra je održana javna rasprava o Prijedlogu nacrta Zakona o porezu na dohodak i Prijedlogu nacrta Zakona o doprinosima, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, prenosi BHRT.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Privredne komore FBiH Željko Raguž rekao je kako je uložen veliki broj amandmana i primjedbi na predložene nacrte jer nova zakonska rješenja dovoljno ne rasterećuju privredu, odnosno doprinose i poreze na platu.

- Plate koje su u realnom sektoru ispod prosjeka, ovim prijedlogom postaju još više opterećene nego što je do sada - upozorio je Raguž.

Također, predloženo je uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama, što, po Raguževim riječima, nisu dobra rješenja.

Raguž je naveo kako u Republici Srpskoj ne postoji oporezivanje dividende, kao ni porez na kamatu, te da bi oporezivanje tih prihoda moglo prouzrokovati prebacivanje sjedišta kompanija iz Federacije u Republiku Srpsku.

- Predloženi zakoni destimuliraju štednju, destimuliraju investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na i onako zamrlo tržište kapitala - poručio je Raguž.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Što se tiče predloženog teksta Zakona o porezu na dobit, Raguž je istaknuo kako se od predlagača Zakona traži smanjenje stope poreza na dobit s 10 na 8%, te vraćanje određeni poreznih olakšica na osnovu izvoza, investicija i zapošljavanja invalida.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je kako poslodavci od Vlade Federacije BiH traže da rastereti privredu i ispuni obveze koje je sama preuzela Reformskom agendom.


- Tražimo rješenja koja će dovesti do toga da radnici imaju više i da više troše, da kreiraju nova radna mjesta, te da se bolje pune budžetski fondovi. Tražimo da se vrate porezne olakšice. Nemamo ništa protiv da se proširi osnovica, da nema neoporezivih davanja, ali stopa mora biti manja - rekao je Pandurović.

Javne rasprave o predloženim tekstovima federalnih zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, te o porezu na dobit traju do kraja ove godine, nakon čega će ti zakoni biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Organizatori javne rasprave održane u utorak bili su Udruženje poslodavaca Federacije BiH, Privredna komora Federacije BiH, FIPA, Vijeće stranih investitora i Udruženje predstavništva njemačke privrede u BiH, prenosi BHRT.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.