NavMenu

KfW kreditira izgradnju VE Hrgud u Berkovićima sa 60 mil EUR - Za projekat otpadnih voda u Zenici grant od 13,5 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 08.11.2017. 14:04
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt Rosen potpisali su danas (8. novembra) u Sarajevu sporazum o zajmu u iznosu od 60 mil EUR za izgradnju vjetroparka (VE) Hrgud u Berkovićima, te sporazum o dodjeli grant sredstava u iznosu od 13,5 mil EUR za projekt prikupljanja i tretman otpadnih voda u Zenici, prenosi portal BiznisInfo.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ova dva važna ugovora. Kako je rekao, kredit od 60 mil EUR za vjetropark Hrgud alociran je na Republiku Srpsku, a projektom će rukovoditi Elektroprivreda RS.

– Rok otplate je 15 godina, s grejs periodom od četiri godine i fiksnom kamatnom stopom – dodao je.

Izgradnjom vjetroparka Hrgud, RS će dobiti prvi objekt ovog tipa koji će proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora.

– Nadam se da će projekt biti realizovan u naredne četiri godine, kako je predviđeno planom, i da će zaživjeti ovakvi vidovi proizvodnje električne energije, jer za to u BiH postoje resursi – istakao je Bevanda.

Također je naglasio da će se, zahvaljujući sporazumu kojim će Grad Zenica dobiti grant od 13,5 mil EUR za projekt prikupljanja i tretmana otpadnih voda, moći znatno uticati na zaštitu životne sredine i na kvalitet života građana Zenice.

Dodao je da će Grad Zenica, uz spomenuta sredstva, uložiti milion eura, te da je osigurana i podrška u iznosu od 4,75 mil EUR od Vlade Švicarske, budući da je za realizaciju cijelog projekta potrebno19,3 mil EUR.


Direktor njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthias Chmidt Rosen naglasio je da danas potpisani ugovori predstavljaju prekretnicu djelovanja ove banke i njemačke Vlade u BiH.

– Postrojenje za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici značajno će doprinijeti zaštiti okoliša, kao i izvora vode na području cijele BiH, dok je vjetropark Hrgud prvi te vrste u RS-u – kazao je.

Napomenuo je da je Hrgud treći vjetropark koji u BiH finansira ova njemačka banka, a prvi je Mesihovina koji će biti operativan početkom sljedeće godine, prenosi BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.