NavMenu

U Putevima Srbije će voziti automobile na struju? - Počinje izrada studije izvodljivosti za nova službena vozila

Izvor: Novosti/eKapija Utorak, 07.11.2017. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Vozači u Javnom preduzeću Putevi Srbije uskoro bi mogli da počnu da voze - automobile na struju. Putevi su raspisali javnu nabavku male vrijednosti i traže firmu koja će im napraviti studiju izvodljivosti upotrebe električnih službenih vozila na području Beograda. U odnosu na njene rezultate, biće poznato da li će se automobili najvećeg putarskog preduzeća prebaciti sa dizela i benzina na struju. Za stručno mišljenje, daće milion dinara, bez poreza na dodatu vrijednost, pišu Novosti.

Studija treba da definiše obim ulaganja i ekonomsku isplativost, ukupne godišnje troškove poslovanja, očekivani godišnji prihod i povraćaj uloženih sredstava.

Kako pišu Novosti, u voznom parku ovog preduzeća trenutno je parkirano 181 službeno vozilo. Prosječna starost je 9,65 godina, a prosječna pređena kilometraža čak 267.000 kilometara. Od navedenog broja, 16 nije u voznom stanju i nalazi se na parkingu stare naplatne stanice Beograd kod Bubanj Potoka i za njih će se sprovesti procedura otpisa i prodaje. Od vozila koja su u funkciji, 47 su starija od 13 godina i, prema trenutnom stanju u kome se nalaze, mogla bi biti otpisana i prodata, ali u Putevima tvrde da bi se time ugrozilo funkcionisanje službi.

- Uvođenje vozila na elektro-pogon daće najbolji doprinos smanjenju zagađenosti životne i radne sredine izduvnim gasovima, s obzirom na to da ona u osnovi imaju tretman vozila sa nultim zagađenjem - objašnjavaju u Putevima.

- Nulto zagađenje nije samo od izduvnih gasova, već i od benzinskih isparenja tokom punjenja vozila i eksploatacije, kao i od zagađenja zemljišta i vodotokova otpadnim uljima. Zagađenje bukom kod elektrovozila je samo 10% od nivoa buke vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem. Svjetska praksa pokazuje da su ovakve investicije veoma isplative.


U Putevima smatraju da se ekonomske prednosti eksploatacije vozila na elektro-pogon ogledaju u činjenici da je ukupan trošak električne energije, u zavisnosti od težine vozila, snage motora i uslova vožnje od pola do jednog evra na 100 kilometara, dok su troškovi održavanja vozila na elektro-pogon 10 puta niži u odnosu na standardna vozila, prenose Novosti.

Kako su za eKapiju potvrdili u preduzeću Putevi Srbiji, bilo je nekoliko kompanija zainteresovanih za izradu studije izvodljivosti. Ponude su otvorene 10. novembra, a prema uslovima javnog poziva, predviđeno je da se u roku od deset dana od otvaranja odabere firma koja će izraditi studiju. Rok za izradu studije je 60 dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.