NavMenu

eKapija promoviše izvoznike - Brovis širi proizvodne kapacitete i najavljuje komercijalnu proizvodnju stočne hrane

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.11.2017. 12:02
Komentari
Podeli
Od prehrambene, drvne, metaloprerađivačke, pa do namjenske industrije, BiH ima ozbiljne "takmičare" koji su već poznata imena u svojim oblastima.

Prema posljednjim analizama Agencije za statistiku BiH, a koje se odnose na prvih devet mjeseci 2017. godine, izvoz iz BiH je porastao za 17,9% i iznosio je 8,95 mlrd KM.

U novom serijalu eKapije "Promovišemo izvoznike" donosimo priče o uspješnim domaćim firmama koje plasiraju proizvode širom svijeta.


Kompanija Brovis u sastavu grupacije Akova proizvodi dnevno između 33.000 i 37.000 pilića. Njihova linija daje 4.000 jedinki na sat, a kada je sezona u vrhuncu, proizvede se i više od 60.000 pilića dnevno.

- Brovis je jedina kompanija u Bosni i Hercegovini koja ima kompletno zaokružen proces proizvodnje. Kada kažem zaokružen proces onda to podrazumijeva matično jato, inkubatorsku stanicu, proizvodnju hrane za piliće, ugovore sa više od 100 kooperanata, produkcijsku liniju, distribuciju, zaokruženo sa kafilerijskom stanicom i sistemom za prečišćavanje vode. Svi proizvodi koji izađu iz naših pogona na tržištu se mogu pronaći pod prepoznatljivim brendom Ovako - kaže Nedžad Biberović, direktor marketinga u grupaciji Akova.

Brovisova inkubatorska stanica ima kapacitet od 10 miliona jedinki na godišnjem nivou i, kako kaže Biberović, već sada imaju potrebu za proširenjem tog segmenta, jer su prinuđeni da koriste eksterne kafilerijske stanice.

Sarađuju sa više od 100 kooperanata, koji su ugovorom vezani direktno za Brovis. Svaki kooperant mora da ispuni uslove za uzgoj pilića, a Brovis obezbjeđuje hranu, otkup i veterinarski nadzor.

Očekuje da će zaključno sa 2017. proizvodnja preći 13 miliona pilića.

- Brovis ili bolje rečeno Akova Impex, izvozi u zemlje regiona - Srbija, Crna gora, Makedonija, Kosovo, te Siriju, Vijetnam i Hong Kong. Kada spominjemo ove zemlje, onda govorimo isključivo o piletini i sirovini za daljnju proizvodnju u mesnim industrijama.

Osim ovih tržišta rade i na pronalaženju novih zemalja za plasman proizvoda.

Stigla dozvola za izvoz u EU

Brovis je nedavno dobio dozvolu za izvoz u Evropsku uniju, a ta pozitivna vijest znači i nove investicije u Brovisu.


- Moraćemo povećati proizvodne kapacitete, proširiti službu transporta, kapacitete inkubatorske stanice, povećati matično jato. Generalno, svaki segment koji je nabrojan, a nalazi se u zaokruženom procesu proizvodnje, moraće biti u procesu proširenja i dodatnog investiranja - ističe Biberović.

Uskoro komercijalna proizvodnja stočne hrane


Brovis ima vlastitu proizvodnju stočne hrane na šta su posebno ponosni. Tajna kvaliteta njihove piletine je, kako kaže Biberović, upravo u tome što sami biraju najbolje sastojke za prehranu pilića.

- S obzirom na to da imamo halal certifikat za hranu za piliće, to automatski znači da hrana za piliće ne smije da ima bilo šta što bi moglo da šteti ljudskom organizmu, kao ni proizvode animalnog porijekla. Trenutni kapaciteti po kojima radimo su 200 tona na dnevnoj bazi. Do sada smo uglavnom bili fokusirani na naše vlastite potrebe, a upravo radimo na projektu masovne i komercijalne proizvodnje stočne hrane koja će biti tržišno orijentisana, te samim tim u 2018. godini očekujemo realizaciju ovog projekta. Sada radimo na vizuelnom identitetu tih proizvoda i studiji izvodljivosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.