NavMenu

BiH na korak od skidanja sa sive liste FATF-a

Izvor: eKapija Nedjelja, 05.11.2017. 19:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Radna grupa za finansijsko djelovanje FATF (Financial Action Task Force) je na plenarnoj sjednici održanoj u Buenos Ajresu donijela odluku kojom je BiH odobrena "on-site posjeta", kao neophodan korak do konačnog skidanja BiH sa FATF "sive liste", saopšteno je na sajtu Vijeća ministara BiH.

To znači da će delegacija FATF-a doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi se "na licu mjesta" izvršila provjera zakonskih i podzakonskih propisa, te njihova implementacija.

FATF u junu 2015. godine, usvojio Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa FATF-ovim preporukama.

– BiH je od početka bila snažno opredijeljena da u potpunosti provede FATF Akcioni plan. Ovo je potvrđeno donošenjem dvadest zakonskih i podzakonskih propisa na državnom i entiteskom nivou, ocijenjenih od strane FATF-a kao potpuno usklađenih sa FATF standardom. Podsjećamo da je, nakon uspješnih aktivnosti koje je u toku 2015. realiziralo Vijeće ministara, BiH još u septembru 2015. skinuta i sa sive liste Moneyval-a i stavljena na redovan režim izvještavanja o napretku Moneyval-a kao i druge zemlje. Sada smo u završnoj fazi skidanja i sa sive liste FATF-a, pa Vijeće ministara poziva sve koji učestvuju u ovom procesu na striktnu primjenu usvojenih akata i na njihovu realizaciju – navodi se u saopštenju.

BiH je na FATF-ovoj "sivoj listi" zemalja sa strateškim nedostacima u borbi protiv pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma (AML/CFT) već neko vrijeme u društvu sa Etiopijom, Irakom, Sirijom, Ugandom, Vanuatuom i Jemenom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.