Izvor: eKapija | Nedjelja, 05.11.2017.| 19:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prototip prvog "pametnog odijela" u BiH do kraja 2017. - Proizvod Tehničko-remontnog zavoda koristiće vojnici, rudari, vatrogasci

Ilustracija
Ilustracija (Foto: studio0411/shutterstock.com)
Do kraja godine Bosna i Hercegovina trebalo bi da dobije prototip svog prvog "pametnog odijela". Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići u sklopu ambicioznog plana preustroja planira kreirati ovaj jedinstveni proizvod.

- Naša pametna odijela će moći prikupljati podatke o poziciji, brzini kretanja, položaju u prostoru, podatke o okolišu poput temperature zraka, tlaka i nazočnosti određenih plinova te mjeriti puls, temperaturu, krvni tlak i razinu perspiracije osoba koje ih nose - rekao je tportalu direktor TRZ-a Hadžići Meho Rekić.

"Pametno odijelo" će omogućiti prijenos podataka i komunikaciju putem mreža 3G, 4G, Wi-Fi te drugih oblika bežične komunikacije.

Za sakupljanje podataka biće korištene razne vrste senzora, žičnih ili bežičnih, uvezanih u "tjelesnu mrežu" ugrađenu u "pametno odijelo" preko komercijalne platforme (za tablet računalo ili pametni telefon), odnosno namjenski izrađeno računalo za posebne svrhe.

U planu je i izrada odijela od posebnih pametnih materijala, dodao je Rekić, ne preciziravši o čemu se točno radi.

Važan je bio tim

Takva odijela bit će moguće koristiti u rudarstvu, energetici, vodoprivredi, vojsci, vatrogastvu, civilnoj zaštiti, pri lociranju zaposlenih, transportu... Recimo, u slučaju nesreće u rudniku, mogla bi pomoći ne samo pri bržem pronalaženju unesrećenih rudara, već i pri određivanju kome od njih treba najprije pružiti prvu pomoć.

(Foto: Jaromir Chalabaal/shutterstock.com)
Razvoj "pametnih odijela "bio je prirodan nastavak razvoja standardnih zaštitnih odijela na kojima u TRZ-u Hadžići rade već niz godina za civilne i namjenske primjene, pojasnio je Rekić.

- U zadnjih godinu dana okupili smo prvoklasni tim inženjera i istraživača s obimnim međunarodnim iskustvom iz nekoliko područja ključnih za razvoj i proizvodnju pametnih odijela.

Među njima je nekoliko doktora znanosti, nekolicina inženjera elektrotehnike, informacijskih tehnologija i strojarstva, kao i TRZ-ovi krojači starog kova - naveo je Rekić.

Dio plana za oporavak

"Pametno odijelo" jedan je u nizu projekata kojim TRZ Hadžići namjerava revitalizirati poslovanje. Prema pisanju medija iz BiH, s još desetak kooperanata spremni su za serijsku proizvodnju prvog raketnog ručnog bacača domaće izrade RPG 7 MX2.

Razvili su padobran za minobacačke svjetleće granate svih kalibara, u pripremi je tehnologija lansera za nitroglicerinski metak.

Namjeravaju se i dalje baviti osnovnom djelatnošću - remontom vojnih vozila i opreme, a dosad su radili na američkim tenkovima tipa M60-A3, haubicama od 155 milimetara...

Zavod bi sa sadašnjih 80 iduće godine trebao narasti na gotovo 140, a u iduće dvije godine broj zaposlenih bi bio čak 1.000.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.