Izvor: Nedeljnik | Petak, 03.11.2017.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Može li se Parkinsonova bolest otkriti deset godina ranije?

(Foto: Triff/shutterstock.com)
Nova studija tvrdi da bi čulo mirisa moglo da pomogne u otkrivanju Parkinsonove bolesti i deset godina prije razvoja bolesti, piše Neurology.

Naučnici koji rade na ovoj studiji tvrde da su napravili test kojim se može izmjeriti nečije čulo mirisa, što bi moglo da pomogne u ranoj dijagnostici i liječenju Parkinsona, prije nego što se pojave simptomi drhtanja i ukočenosti. Oni su otkrili da je slabije čulo mirisa u slučaju Parkinsonove bolesti izraženije kod muškaraca, iako nije poznato zašto je to tako.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest mozga kojoj nema lijeka i nije poznato šta je izaziva. Prethodne studije pokazale su da postoji vjerovatnoća za razvoj bolesti u roku od četiri do pet godina nakon što osoba izgubi čulo mirisa, kaže autor studije Honglei Čen.

On kaže da je testiranje trajalo deset godina i da je uključivalo 2.500 ljudi. Iako ne postoji lijek, postoje načini liječenja koji mogu da smanje simptome trešenja ruku, glave, nogu, lica i vilice, ukočenost ruku, nogu ili tijela, usporene pokrete i slabu ravnotežu i koordinaciju pokreta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.