NavMenu

Izgradnja brzog puta Sarajevo-Vardište koštaće najviše 1,2 mlrd EUR

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 05.11.2017. 19:13
Komentari
Podeli
(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Izgradnja brzog puta na ruti SEETO 3 Sarajevo - Vardište mogla bi koštati između 800 miliona i 1,2 mlrd EUR.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u saradnji sa konsultantskom kućom Eptisa iz Sarajeva je, u petak, 3. novembra organizovalo prezentaciju preliminarnih studija i projekata za izgradnju brzog puta na ruti SEETO 3 Sarajevo - Vardište.

Dragan Gagić, vođa tima konzorcijuma Eptise, u izjavi za novinare pred početak prezentacije izjavio je da bi u zavisnosti od varijante koja će biti izabrana ova brza cesta mogla imati oko 150 kilometara.

Prema njegovim riječima, cijena izgradnje zavisiće prvenstveno od onoga što se želi postići, odnosno da li je to brzina, pokrivenost ili ekologija.

Kada je u pitanju trasa, postoji oko 30 kombinacija, a s obzirom na težak teren ovaj projekat će finansijski i vremenski biti izuzetno zahtjevan.

Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS, istakla je da novac za izradu studijske dokumentacije obezbijeđena kroz IPA2 sredstva Evropske unije.

- Očekujemo da kada konsultant završi posao, da će da ponudi i preporuči koja je optimalna trasa za izgradnju brzog puta Sarajevo-Vardište, a na BiH je, odnosno nadležnim entitetski ministarstvima za putnu infrastrukturu, da nakon ovoga apliciramo prema Evropskoj komisiji za grant sredstva za izradu projektne dokumentacije za trasu koju izaberemo - rekla je Kostić.

Prema njenim riječima, put Sarajevo-Vardište je regionalni projekat - spoj Koridora 5C u BiH i Koridora 10 u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.