Izvor: eKapija/Beta | Petak, 03.11.2017.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aelius novi vlasnik Galenike - Potpisan kupoprodajni ugovor

Kompanija Aelius iz Luksemburga u četvrtak je u Ministarstvu privrede potpisala ugovor o kupovini 93,7% kapitala beogradske farmaceutske kompanije Galenika po cijeni od 16 mil EUR.

Ugovor su potpisali ministar privrede Srbije Goran Knežević i predstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva.

Aelius je povezano lice kompanije EMS S/A Brazil.

Ministar Knežević je nakon potpisivanja ugovora, kojem je prisustvovao i vlasnik EMS S/ Karlos Sančez, izjavio da očekuje da će, budući da je riječ o renomiranom kupcu iz farmaceutske industrije, ova privatizacija biti uspješna i da će pozitivno uticati na privredni rast Srbije.

- Interes Srbije je da ljudi rade, da primaju plate i da se uplaćuju porezi i doprinosi, a vaš je da proširite tržište i ubirate profit. Jedni drugima ćemo u tome pomoći - rekao je Knežević nakon potpisivanja i poželio predstavnicima kompanije dobrodošlicu u Srbiju.

Sančez je izjavio da su planovi za Galeniku takvi da se transformiše i postane veoma važna za cijelu jugoistočnu Evropu.

- Želimo da imamo zaista uspješnu kompaniju, da naši zaposleni imaju dobre plate i da se u Srbiji dalje razvijamo - rekao je Sančez.

Novi vlasnik Galenike ima i obavezu da uplati i 25 mil EUR, na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama, kao i dodatnih 200 EUR po godini staža za zaposlene koji su se opredijelili za dobrovoljni socijalni program.

Kupac je u obavezi i da u naredne dvije godine, na ime obavezne investicije, uloži 5,525 mil EUR u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vrijeme ne spušta ispod 900. Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.