NavMenu

Ni novi zakon neće "doskočiti" crnom tržištu duvana - Potrebno smanjiti akcize i uvećati podsticaje proizvođačima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 03.11.2017. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: Kraiwut_K/shutterstock.com)
Zakon o duvanu Republike Srpske pretrpjeće brojne izmjene kako bi se uredili odnosi u oblasti proizvodnje i otkupa sirovog duvana, ali i zbog poteškoća u primjeni aktuelnog zakona.

Izmjene je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a Vlada RS ih je u formi nacrta usvojila na sjednici 19. oktobra.

Njima se uređuju uslovi i način proizvodnje duvana, organizacije proizvodnje, otkupa i obrade duvana, proizvodnje duvanskih proizvoda, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen-monoksida u cigaretama, vođenja registara i evidencija, kao i druga pitanja od značaja za duvan.

- Pošto se svjetsko tržište globalizuje i usložnjava, predložene izmjene i dopune omogućiće da domaći proizvođači i prerađivači duvana budu organizovaniji i konkurentniji na svjetskom tržištu, koje se usložnjava i globalizuje - navodi se u obrazloženju za donošenje izmjena zakona.

Predviđeno je da organizatori proizvodnje proizvođačima sirovog duvana u listu obezbijede repromaterijal, kao i da između njih bude potpisan ugovor koji podrazumijeva siguran otkup svih proizvedenih količina duvana.

Svetozar Mihajlović, direktor preduzeća Duvan iz Bijeljine, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom duvana, kaže kako će nakon izmjena organizatori proizvodnje imati pravo da uslužno obrađuju duvan, dok do sada te mogućnosti nije bilo pa se duvan iz RS na obradu prevozio u Orašje i Gradačac. Takođe, dodaje, usklađene su i pojedine odredbe koje su bile u suprotnosti sa Zakonom o duvanu BiH. Među novinama je i to da će se kvalitet duvana procjenjivati prilikom preuzimanja.

(Foto: Lena Wurm/shutterstock.com)
- Ukoliko proizvođač duvana nije zadovoljan procjenom kvaliteta, može da uloži žalbu komisiji koja će u drugostepenom postupku uraditi ponovo procjenu - kaže on.

Ipak, prema njegovim očekivanjima, najveći problemi u oblasti duvana se ovim izmjenama neće riješiti, a to je crno tržište, koje je u posljednjih nekoliko godina doživjelo ekspanziju.

- Funkcionisanje tržišta duvana je usko povezano s nekoliko faktora, a jedan od njih su neprimjerene akcize na rezani duvan koje je Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela i tako pospješila crno tržište duvana. Sve fabrike koje su uvele linije za rezani duvan, uvođenjem dodatnih akciza su se zatvorile, a legalno tržište duvana se gotovo ugasilo - kaže Mihajlović.

Dodaje kako je zbog svega potrebno ponovo razmotriti Zakon o akcizama te povećati podsticaje proizvođačima duvana, kako bi imali računicu i interes za proizvodnju, a zatim na kraju organizovati jak inspekcijski nadzor.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su kratko poručili za Nezavisne kako će Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o duvanu ići u javnu raspravu pa ga zbog toga ne mogu komentarisati.

Inače, uslovi za proizvodnju duvana u Republici Srpskoj su povoljni, naročito na područjima Hercegovine i Posavine, gdje proizvodnja duvana predstavlja značajan izvor prihoda za poljoprivredna gazdinstva. Jedna od karakteristika duvana je da se isti može uzgajati na zemljištima lošijih fizičko-hemijskih osobina, a da pritom ostvaruje veće prihode po jedinici površine u odnosu na neke druge biljne vrste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.