Izvor: Energetika.ba | Srijeda, 01.11.2017.| 11:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Četiri modela i dvije punionice - U BiH električni automobili u stvari "idu na ugalj"

(Foto: Joel_420/shutterstock.com)
U Sarajevu je jučer održan forum na temu "BiH i svjetski trendovi u oblasti električne energije". Između ostalog bilo je riječi o električnim automobilima, odnosno njihovom dolasku na tržište u BiH. Organizator foruma je Ambasada Velike Britanije u BiH.

Panelisti su se osim rasprava o izazovima privatnih i komercijalnih potrošača električne energije, dotakli i teme koja se do sada nije pronalazila na velikim događajima razmjene mišljenja - električni automobili.

- Nalazimo se u dobu elektrifikacije automobila i u posljednjih deset godina prave se prvi konkretni potezi. Skup razvoj te tehnologije uslovio je da tek sada živimo u tim počecima - rekao je uvodničar Edis Bulić koji se dotakao osnovnih aktuelnih parametara u novom automobilskom "bumu".

Kako je naveo, razlozi za kupovinu takvog automobila je što nema emisija štetnih gasova, što je moderan odnosno pun inovacija i pametnih tehnologija, i zato što je izazovan jer porodični auto ima osobine sportskog vozila.

- Ipak, cijena je ono što nas vraća u realnost - cijena baterije ponekad nadmašuje cijenu ostatka auta. VW ili Toyotini modeli mogu preći oko 200 kilometara na jednom punjenju, dok Tesla može preći i preko 600 kilometara, a takav automobil košta 300.000 KM! Prema nezvaničnim podacima, na tržištu u BiH postoje četiri modela električnih automobila - to su dva VW-ova modela, Golf i Up, te po jedan model proizvođača Toyote i Mitsubishija. Među polovnim vozilima pojavio se upravo Teslin Model S koji košta spomenutih 300.000 KM - rekao je Bulić.

Ovo što je aktuelno u automobilskoj industriji jeste da se električna auta predstavljaju kao trend, a ono što je trend nije uvijek funkcionalno, poručuje uvodničar.

- Oni koji su ekološki osvješteni nisu oni koji koji će pohrliti da kupe jedan takav auto, nego će to učiniti oni koji žele biti viđeni u njemu - kaže Bulić.

Također, u BiH postoje dvije brze punionice za takva vozila što je dodatni pokazatelj da smo tek na početku. Ipak, puno bolje nisu ni naprednije države.

(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
- U Švicarskoj, koja ima evidentnu prodaju Teslinih modela postoji samo devet Teslinih brzih punjača. U Kini je tokom 2016. godine prodalo 600.000 električnih vozila i ona je zemlja lider u svjetskom poretku.

Motori s unutrašnjim sagorijevanjem su još uvijek aktuelni, ali je afera Dieselgate poljuljala vjeru u dizelaše pa postoje nacrti zakona da se vozila sa dizel motorima polako istisnu iz evropskih zemalja. Zato, kaže Bulić, postoji dobar prostor za manevar električnih automobila.

- Oni su budućnost, ali u ovom trenutku ne postoje adekvatni uslovi za njihovu bolju zastupljenost. Na ovim prostorima ćemo voziti električne automobile, ali kada budemo prisiljeni na to - zaključio je Bulić.

Kada je u pitanju energetska efikasnost i ekološka poželjnost električnih automobila, direktor USAID Energyja Ognjen Marković napomenuo je zanemarenu zanimljivosti.

- Naime, kada se električni automobil priključi na punionicu i kada ga upalimo i počnemo voziti, mi u BiH, a posebno u Sarajevu, zapravo "idemo na ugalj". U sušnom periodu električna energija u BiH se uglavnom dobija iz uglja, odnosno termoelektrana - rekao je Marković.

Ostali panelisti su podsjetili kako se električne automobile doživljavaju u susjedstvu i regiji.

Mađarska vlada planira u naredne tri godine za potrebe svojih agencija i ministarstava kupovati isključivo električne automobile, a mađarski MOL aktivno postavlja punjače na svojim benzinskim pumpama. Slična akcija traje i na pumpama u Srbiji.

- Ako vidimo šta se dešavalo sa industrijom mobilnih telefona prije 10-15 godina kada je mobitel bio jako skup, a danas su pristupačan, shvatamo da postoji izvjesni prag kada krene masovna proizvodnja - istakli su učesnici.

Također, panelisti su istakli druge prednosti električnih automobila pa je spomenut i koncept "pokretnih elektrana" gdje se parkirani automobili mogu tretirati kao jedan veliki akumulator koji može koristiti proizvoljnom objektu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.