NavMenu

Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci 2017. ostvarila 31,9 mil EUR neto dobiti - Rast prihoda 4,4%

Izvor: eKapija Srijeda, 01.11.2017. 09:11
Komentari
Podeli
Atlantic Grupa ostvarila je u prvih devet mjeseci 2017. ukupni prihod od prodaje u iznosu od 531,1 mil EUR, što u odnosu na isto razdoblje 2016. godine predstavlja rast od 4,4%.

Kako je saopšteno iz ove grupacije, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 59,2 mil EUR i veća je za 5,1%, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 2,8%, na 31,9 mil EUR. Do kraja godine kompanija očekuje dodatno proširenje distributivnog portfolija i nastavak stabilnog rasta ukupnog poslovanja.

Uz odlične poslovne rezultate, prvih devet mjeseci obilježilo je dezinvestiranje proizvodnog segmenta sportske prehrane i fokusiranje na razvoj brendiranog poslovanja. U obje fabrike - u njemačkom Blekedeu, kao i u Novoj Gradišci, koje je preuzela belgijska kompanija Aminolabs, biće nastavljena ugovorena proizvodnja Atlanticovog asortimana sportske prehrane.

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su uticala strateška poslovna područja: "pića" sa rastom od 8,1%, "delikatesni namazi" sa rastom od 7,9%, "zdravlje i njega" sa rastom od 6,8% i "slatko i slano" sa rastom od 5,7%, kao i strateška distributivna područja - Hrvatska, koja je rasla 7,2% i Srbija sa rastom od 3,7%, navodi se u saopštenju.

Kafa se sa 20,1% učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 106,5 mil EUR prihoda od prodaje. Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 67,6%, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 20,8%, apotekarski lanac Farmacia sa 7,3%, a proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu sa 4,4%.

Problemi u kojima se našao Agrokor u potpunosti su anulirani proširenom saradnjom sa drugim maloprodajnim partnerima, navode iz Atlantica. Naplata potraživanja od preduzeća iz sistema Agrokor u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj je redovna, sa izuzetkom dijela tzv. graničnog duga u Hrvatskoj (koji je obuhvaćen delovanjem tzv. Lex Agrokora). Nenaplaćeni ostatak tog duga će se, prema iskazanoj namjeri vanrednog povjerenika, podmiriti u potpunosti, što Atlantic i očekuje.


- Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila da ostvaruje zavidne poslovne rezultate, primarno unapređenjem prihoda i profitabilnosti, pri čemu je rast ostvaren u gotovo svim poslovnim segmentima i na svim najvećim tržištima. Strateško partnerstvo s belgijskom kompanijom Aminolabs omogućilo nam je dodatni fokus na sopstvene robne marke i nastavak restrukturisanja strateškog poslovnog područja "sportska i aktivna prehrana", a pokrenute su i brojne aktivnosti na profitabilnijem i fokusiranijem pristupu zapadnoevropskim tržištima. Rast ukupnog poslovanja, odlično upravljanje likvidnošću i kontinuirano smanjenje zaduženosti pružaju nam odličnu osnovu za još brži i snažniji rast - rekao je Emil Tedeski, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.