Izvor: eKapija | Srijeda, 01.11.2017.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH nazadovala za 7 mjesta na Doing Business listi - Svjetska banka objavila izvještaj za 2018.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U najnovijem izvještaju Svjetske banke "Doing Business 2018", BiH je nazadovala kada je u pitanju lakoća poslovanja.

Tako u izvještaju objavljenom juče, 31. oktobra, BiH zauzima 86. poziciju od ukupno 190 zemalja. U odnosu na prošlu godinu kada je držala 79. poziciju BiH je nazadovala za 7 mjesta, prenio je BiznisInfo.

Doing Business lista obuhvata 11 oblasti poslovne regulacije. Za konačni ranking mjeri se deset oblasti i to: započinjanje biznisa, rješavanje građevinskih dozvola, snabdjevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rješavanje nesolventnosti.

Naša zemlja najlošije je plasirana u kategoriji "proces započinjanja biznisa" gdje je zauzela 175. mjesto a nije puno bolje plasirana ni u kategoriji "dobijanja građevinskih dozvola" gdje je zauzela 166. mjesto. U kategoriji "plaćanja poreza" BiH se našla na 137. mjestu.

Za razliku od toga, nešto bolje je plasirana u kategoriji "rješavanje nesolventnosti" gdje je zauzela 40. mjesto.

Kada je u pitanju region najbolje je plasirana Makedonija (11.) a slijede Kosovo (40.), Crna Gora (42.), a Srbija (43.) te Hrvatska (51.).

Na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska, koji su iz svih deset kategorija dobili najbolje ocjene.

Inače, Doing Business lista Svjetske banke jedan je od najboljih i najrealnijih pokazatelja napretka ekonomije jedne zemlje i njene privlačnosti investitorima.

Kompletnu listu zemalja na Doing Business listi pogledajte ovdje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.