Izvor: eKapija | Srijeda, 01.11.2017.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Model za ukidanje putarina između Herceg Novog i Trebinja do kraja 2017.

(Foto: Bullstar/shutterstock.com )
Lokalna uprava u Herceg Novom trebalo bi do kraja godine da osmisli model za ukidanje naplate putarine na putnom pravcu Meljine – Petijevići. To je zajednički cilj opštine Herceg Novi i Grada Trebinja, saopšteno je nakon sastanaka predstavnika dva grada još početkom avgusta u Herceg Novom.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je za Radio Jadran da se Opština obavezala da utvrdi visinu duga kojeg ima prema koncesionaru, firmi Univerzal Monte, prenosi Hercegovina press.

- U ugovoru postoje i obaveze koje je izvođač, firma Prijedor putevi, trebalo da realizuje, ali nije, tako da ćemo do kraja godine pokušati da izađemo sa konkretnim prijedlogom ukidanja naplate putarine. Odnosno da se sa koncesionarom dogovori prekid naplate putarine na polovini ugovornog dvadestogodišnjeg odnosa - pojasnio je Katić.

On dodaje da je u planu puno zajedničkih obaveza oko sporazuma sa investitorom, u koje bi mogla biti uključena i država.

- Dio gdje je naplatna rampa mogla bi da se koristi kao granični prelaz, jer je crnogorski granični prelaz u jako lošem stanju, a prelaz s BiH ima tri trake sa obje strane. Državi smo već kandidovali ovaj prijedlog kako bi ga uvrstila u budžet Crne Gore. Tako bismo sa koncesionarom lakše došli do rješenja - naveo je Katić.

Put Meljine-Petijevići otvoren je 2009. godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po tzv. BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Kada istekne 20 godina firma Univerzal monte treba da vrati put Opštini Herceg Novi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.