NavMenu

Vlasenica, Istočni Stari Grad, Han Pijesak i Sokolac zajedno ka uspostavljanju energetskog menadžmenta

Izvor: eKapija Utorak, 31.10.2017. 10:42
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Predstavnici opština Vlasenica, Istočni Stari Grad, Han Pijesak i Sokolac potpisali su u ponedjeljak (30. oktobra 2017.) Protokol o saradnji na programu "Multi lokal-energetski menadžment za jedinice lokalne samouprave" s ciljem obezbjeđivanja podrške jedinicama lokalne samouprave za ostvarivanje zakonskih obaveza u oblasti energetske efikasnosti, prenosi portal BiznisInfo.

- Projekat sprovodi Savez opština i gradova Republike Srpske, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) s ciljem unapređenja tehničkih i kadrovskih kapaciteta jedinica lokalne samopurave, u sektoru energetske efikasnosti - rekao je novinarima na Sokocu projekt menadžer Saveza Predrag Pajić.

On je istakao da se ovim programom omogućuje opštinama da na lakši način uspostave registar svojih objekata, registar potrošnje i da na taj način izrade kvalitetnu osnovu za realizaciju narednih projekata u ovoj oblasti u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama.

Pajić je istakao da je ovim programom planirano jačanje kapaciteta 12 jedinica lokalne samouprave koje su uključene u Savez opština i gradova Republike Srpske, dodavši da su opštine podijeljene u tri grupe.

- Opštine će imati priliku da setom obuka i edukacija osnaže sopstvene kapacitete ka uspostavljanju energetskog menadžmenta, uključujući administrativni dio, tehnički dio, uvođenje informacionog sistema i dio koji se odnosi na samo planiranje i izvještavanje - pojasnio je Pajić.


On je istakao da će u grupi od četiri opštine biti izabrana jedna vodeća opština za energetskog menadžera, koja se izdvaja po veličini i brojnosti.

- Među ove četiri, opština Sokolac je prema brojnosti i dostignutim rezultatima definitivno izdvojena, tako da neće biti problem. Prilično sam siguran za opštinu Sokolac da će preuzeti tu ulogu - dodao je Pajić.

Prema njegovim riječima, realizacija Programa "Multi lokal-energetski menadžment za jedinice lokalne samouprave" trajaće do kraja juna naredne godine, prenosi portal BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.