NavMenu

Republici Srpskoj nedostaju inspektori - Glavni krivac male plate

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 31.10.2017. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Republika Srpska ima samo po jednog inspektora za željeznički saobraćaj, socijalnu i radijacionu zaštitu.

Glavni krivac za to su male plate, pravdaju se u Inspektoratu. Dešavalo se, da se za pojedine oblasti, niko ne zainteresuje jer oni koji su dovoljno stručni, traže nešto bolje, uvjerava portparol Inspektorata.

- Mi najveći problem imamo sa nedostatkom kadrova određenih tehničkih struka koji u određenim privrednim granama mogu da ostvare bolja primanja i iz tog razloga nam se dešava i odliv kadrova gdje naši inspektori jednostavno odlaze na druga radna mjesta, čak i u privatni sektor - rekla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Situacija nije mnogo bolja ni sa rudarskim, prosvjetnim i šumarskim inspektorima. Plata od 1.400 KM nije dovoljna, žale se u Inspektoratu. Potencijalni inspektori za socijalnu zaštitu se ne slažu sa tim.

- Otprilike po nekim saznanjima mislim da vrlo rado bi jedan broj stručnih radnika iz Centara za socijalni rad bili inspektori, oni koji imaju dovoljno iskustva naravno za platu koja se nudi - rekao je predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih delatnosti RS Srđan Baralić.

Najveći je problem što, prema novom Pravilniku, socijalni radnici, defektolozi, pedagozi od nedavno mogu i privatno da rade. Baralić se pita kako će jedan inspektor sve to da kontroliše. U Inspektoratu su pronašli privremeno riješenje za pojedine oblasti.

- U oblastima kao što su trgovina, inspekcija za hranu, sanitarna inspekcija, imamo kolege i na lokalnom nivou pa je tu dosta jednostavnije zato što u saradnji uspjevamo da odgovorimo na sve zadatke - kaže Dušanka Makivić.

Sa druge strane gradski inspektori za socijalnu zaštitu, željeznički saobraćaj, rudarstvo ne postoje. Jedino privremeno rješenje je da jedan republički inspektor bude zadužen za više različitih oblasti, kažu u Inspektoratu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.