NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period od 08.09. - 12.09.2008. godine

Izvor: Advantis Broker Petak, 12.09.2008. 15:59
Komentari
Podeli

FIRS ispod 3.000 indeksnih poena

Ovosedmično trgovanje na Banjalučkoj berzi nije donijela ništa novo. Ukupan sedmični promet iznosio je 2.668.341KM od čega je na službenom berzanskom tržištu ostvareno 1.130.545 KM, dok je ostalih 1.537.796 KM ostvareno na slobodnom berzanskom tržištu. U fokusu investitora su došle i neke manje likvidne akcije, dok su one likvidnije nastavile trend gubitka vrijednosti. U takvom ambijentu indeksi su potonuli u nove minuse, a najgore je prošao FIRS koji se sa ovosedmičnim padom vrijednosti od 2,98% spustio ispod nivoa od 3.000 indeksnih poena. BIRS je zabilježio nešto manji sedmični minus u iznosu od 0,67%, dok je ERS10 zabilježio pad vrijednosti od podnošljivih 0,25%.

Od akcija sa službenog berzanskog tržišta pored akcija Autoprevoza AD Banja Luka (BLSE:APBL-R-A) kojima je ostvaren najveći promet od skoro 279.820 KM, uobičajeno najlikvidnije bile su akcije Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) kojima je ostvaren sedmični promet od 213.454 KM a trgovalo se oko cijene od 1,30 KM. Nešto veći promet u odnosu na ostale u iznosu od 144.000 KM ostvaren je i akcijama Nove banke AD Banja Luka (BLSE:NOVB-R-A) kojima se trgovalo samo zadnjeg dana u sedmici. Pored ovih, nešto likvidnije od ostalih, bile su i Obveznice stare devizne štednje (BLSE:RSDS-O-A) kojima je ostvaren promet od 92.844 KM uz sedmični rast vrijednosti od 2,76%. Akcijama iz sistema elektroprivrede trgovalo se u manjem obimu, a najveći sedmični rast vrijednosti u iznosu od 11,48% zabilježile su akcije RITE-a Gacko AD Gacko (BLSE:RITE-R-A), dok su najveći sedmični pad vrijednosti u iznosu od 8,02% zabilježile akcije Hidroelektrana na Drini AD Višegrad (BLSE:HEDR-R-A). Rast vrijednosti od oko 14,58% zabilježile su akcije Birača AD Zvornik (BLSE:BIRA-R-A) koje su sedmicu završile na prosječnoj cijeni od 0,055 KM, dok su najveći sedmični pad vrijednosti od 9,73 % zabilježile akcije Boksita AD Milići (BLSE:BOKS-R-A), kao i akcije Željeznica RS AD Doboj (BLSE:ZERS-R-A) koje su zabilježile gubitak vrijednosti od 9,23% i prosječnu cijenu od 0,118 KM.

Od akcija sa slobodnog berzanskog tržišta ubjedljivo najveći promet u iznosu od 1.010.472 KM ostvaren je akcijama preduzeća Čajavec-alatnica AD Banja Luka (BLSE:CJAL-R-A) kojima je po cijeni od 1,40 KM protrgovana količina od 38,60% od ukupnog broja emitovanih akcija preduzeća. Nešto veći promet u odnosu na ostale u iznosu od 384.908 KM ostvaren je akcijama Cvjećara AD Banja Luka (BLSE:CVJR-R-A) koje su zabilježile značajan sedmični rast vrijednosti od 33,33% popevši se na prosječnu cijenu od 0,80 KM. Dok je akcijama Veleprehrane (BLSE:VLPH-R-A) i ove sedmice trgovano oko cijene od 1,00 KM i ostvaren promet od 39.075 KM.

Najlikvidnije među zif-ovima bile su akcije ZIF-a VB fond AD Banja Luka (BLSE:VBIP-R-A) sa prometom od 132.403 KM uz sedmični rast vrijednosti od 3,81%. Značajniji promet u odnosu na ostale u iznosu od 82.409 KM ostvaren je akcijama ZIF-a Invest nova fond (BLSE:INVP-R-A), koje su zabilježile pad vrijednosti od 6,47%. Značajan pad vrijednosti u iznosu od 9,79% zabilježile su akcije ZIF-a Jahorina Koin AD Pale (BLSE:JHKP-R-A) kao i akcije ZIF-a Kristal invest fond (BLSE:KRIP-R-A) sa sedmičnim padom vrijednosti od 8,71%.

Tokom ove sedmice Banjalučka berza objavila je oglase o sazivanju skupštine akcionara za preduzeća Banja Laktaši AD Laktaši, Hotel Bosnu AD Banja Luka, Tržnicu AD Banja Luka i Sarajevo-gas AD Istočno Sarajevo. Objavljen je polugodišnji izvještaji za 2008. godinu za VIB fond AD Banja Luka, kao i revizorski izvještaj za 2007. godinu za Elektrokrajinu AD Banja Luka. Objavljeni su i mjesečni izvještaji za jun 2008. godine (neto vrijednost sredstava, struktura ulaganja i nerealizovani dobici/gubici) za 13 ZIF-ova.

Autor: Zdravko Janković, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.