NavMenu

Više od 200 kompanija na poljoprivrednom forumu BiH i Turske

Izvor: eKapija Srijeda, 25.10.2017. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: Image Team/shutterstock.com)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je na današnjoj pres-konferenciji da će sutra, 26. oktobra, u Sarajevu biti upriličen Poljoprivredno-poslovni forum Bosna i Hercegovina i Republika Turska, na kome je planirano učešće oko 200 domaćih i turskih kompanija. Događaj će otvoriti ministar Šarović i ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Esref Fakıbaba, prenosi portal BiznisInfo.ba.

Šarović je podsjetio da je održavanje ovog velikog poslovnog foruma dogovoreno prije mjesec dana i da je namjera posvetiti forum samo poljoprivrednom sektoru, imajući u vidu da se on posljednjih godina značajno razvija, posebno kada je u pitanju razmjena roba i usluga, te trgovina prehrambenim proizvodima.

Ministar je izrazio očekivanje da će se uzlazna putanja obima vanjskotrgovinske razmjene ovim forumom još povećati, dok će u fokusu interesiranja biti i moguće investicije jer postoji interes Turske u tom smislu, dok s bosanskohercegovačke strane postoji interes za izvoz mesa, jestivog ulja, brašna, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Šarović se osvrnuo i na dolazak povjerenika Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljaka u BiH, kazavši da predstavnici Vijeća ministara BiH neće biti na sastanku s Ramljakom budući da se on planira sastati s predstavnicima Vlade Federacije BiH.


- U fokusu interesiranja je činjenica da je Sberbank preuzela dionice od kompanija koje su u sastavu matičnog Agrokora. Tu se konkretno radi o Sarajevskom kiseljaku. Ukoliko se pokaže interes i bude potrebe moguće je da se susretne s nekim ministrima Vijeća ministara - pojasnio je Šarović.

Dodao je da fond dokapitalizacije Konzuma zbog ovih dešavanja nije ugrožen, a pitanje preuzimanje dionica je sasvim nešto drugo i radi se o prvostepenoj presudi, te treba vidjeti da li će to biti pojedinačan slučaj, a i da li će ova presuda biti konačna, prenosi BiznisInfo.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.