NavMenu

Upitni već odobreni krediti za gradnju autoputeva - Ako se ne povećaju akcize BiH ostaje bez 950 mil KM?

Izvor: eKapija Srijeda, 25.10.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić izjavio je da bi BiH mogla ostati bez 470 mil EUR, odnosno oko 950 mil KM, ukoliko do početka novembra ne budu usvojene izmjene Zakona o akcizama.

Lasić je napomenuo da bi javna preduzeća Autoceste FBiH i Ceste FBiH mogla ostati bez 229 mil EUR, odnosno oko 460 mil KM već odobrenih kredita, ukoliko bude ostvareno upozorenje Brisela da će se novac koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već odobrila za projekte u BiH, preusmjeriti u druge zemlje regiona, ako do navedenog roka ne budu usvojene izmjene Zakona o akcizama.

- Od ovog iznosa Ceste FBiH bi trebalo da dobiju kredit od 73 mil EUR, odnosno oko 145 mil KM. Ostalih 156 mil EUR, odnosno nešto više od 310 mil KM, trebalo bi da bude realizovano putem Autoceste FBiH, za izgradnju Koridora 5C - rekao je ministar za portal Faktor.

Osim kredita EBRD-a, BiH bi, tvrdi Lasić, mogla ostati i bez novca koji je obećan na Samitu u Trstu, u iznosu od oko 241 mil EUR, odnosno više od 480 mil KM.

Od tog iznosa, 400 mil KM je trebalo biti plasirano putem kredita, a ostalih nešto više od 80 mil KM trebalo je da bude grant.

Ovaj novac je namijenjen za četiri projekta u BiH, od kojih se tri odnose na izgradnju dionica autoputa na Koridoru 5C i to tunela Zenica, dionica Zenica-Donja Gračanica i Johovac-Rudanka, te za modernizaciju Luke Brčko.


- S obzirom na to da je riječ o projektima koji bi trebalo da spriječe dalje propadanje putne infrastrukture, poboljšaju uslove za sigurnije odvijanje saobraćaja, te trajno riješe problem izmiještanja tranzitnog saobraćaja iz većeg broja gradova, očigledno su posljedice izrazito velike - upozorio je Lasić.

Prema njegovim riječima, još negativnije posljedice ovog procesa su blokiranje aktivnosti oko izgradnje autoputa na Koridoru 5C, posebno ako se uzme u obzir privredni značaj i uticaj na bruto društveni proizvod BiH jednog ovako velikog infrastrukturnog projekta.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.