NavMenu

Kašnjenje aranžmana s MMF-om ruši rejting BiH - Kako je ocijenjen napredak BiH u izvještaju Evropske komisije?

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 24.10.2017. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Kreditni rejting BiH mogao bi se dodatno pogoršati ako uskoro ne dođe do nastavka aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), istaknuto je u Ekonomskom izvještaju o napretku Evropske komisije za zapadni Balkan i Tursku, u dijelu koji se odnosi na BiH.

Ističući da je trenutni rejting BiH "B" Agencije Standard&Poor's sa stabilnim izgledima, upozoravaju da bi se to u slučaju nerealizacije aranžmana moglo pogoršati.

- Dalja kašnjenja u ispunjavanju uslova za isplatu naredne tranše MMF-a mogla bi pogoršati procjenu Agencije za zemlju - navedeno je u izvještaju.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac, saglasan je sa ocjenom Komisije da bi moglo doći do pada rejtinga ako ne prođe druga tranša produženog aranžmana s MMF-om.

- Čak ni kritičari aranžmana ne poriču da samo potpisivanje garantuje određenu stabilnost koja posljedično dovodi do poboljšanja kreditnog rejtinga - navodi on.

U Komisiji takođe upozoravaju da su tri najveća strana kreditora BiH Svjetska banka, koja drži 22% ukupnog duga u stranoj valuti, zatim Evropska investiciona banka, koja drži 19%, te MMF sa 12% ukupnog stranog javnog duga BiH. Dodaju da je ukupni javni dug smanjen za otprilike jedan odsto, te sada iznosi 39%. Oko 16% duga je denomirano u konvertibilnim markama, dok je ostatak u stranim valutama.

Ističu da je potrošnja na zapošljavanje u javnom sektoru u BiH smanjena za 0,1% poređeno s trećim kvartalom prošle godine, ali je zato, kako upozoravaju, došlo do povećanja potrošnje u javnom sektoru za 0,4%.

- Još ne raspolažemo pouzdanim podacima u vezi sa javnim investicijama, ali indirektni dokazi sugerišu da će potrošnja na investicije biti manja nego planirana, dijelom zbog političke stagnacije, a dijelom zbog kašnjenja u finansiranju i implementaciji - naveli su oni.

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Ti podaci, kako ističu, mogli bi dovesti do toga da bi svi nivoi vlasti mogli registrovati manje uštede u javnoj potrošnji.

Kada se radi o zaduživanju države, entiteta, kantona i opština, u izvještaju ističu da je nivo pozajmica za javni sektor nešto porastao u odnosu na početak godine, ali je smanjen za 7% u trećem kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine. U prvom kvartalu, pozajmice javnom sektoru bile su manje za 13% u odnosu na isti period lani.

Kada se radi o direktnim stranim investicijama, one su povećane za oko 2,6% u odnosu na bruto domaći proizvod sredinom godine, a tri zemlja sa najvećim nivoom zadržane dobiti su Hrvatska, Austrija i Saudijska Arabija.

Kada se radi o ekonomskom rastu, u Evropskoj komisiji upozoravaju da je došlo do smanjenja. Naime, kako ističu, stvarna dodana vrijednost veća je za 1,6% u odnosu na isti period lani, ali je zato prošle godine on iznosio skoro tri odsto.

- Manji rast objašnjava se lošim vremenskim uslovima za poljoprivredu, ali i manjim javnim investicijama - navedeno je u dokumentu.

Zaposlenost je povećana za 2,7% u julu, što je nešto manje u odnosu na povećanje od 4% godinu dana ranije.

Grabovac ističe da je još rano za konačnu ocjenu o uspješnosti sprovođenja ekonomskih reformi.

- Najpouzdaniji indikator uspješnosti reformi biće rast bruto domaćeg proizvoda, koji postoji, ali još nije dovoljan. Napretka ima, ali još to nije dovoljno - zaključuje on.

Tri najveća kreditora BiH u stranoj valuti

22% Svjetska banka

19% Evropska investiciona banka

12% MMF

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.