NavMenu

Kratkoročne obaveze RiTE Gacko za 32 mil KM veće od obrtne imovine

Izvor: Capital Ponedjeljak, 23.10.2017. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Kratkoročne obaveze Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko na kraju prošle godine bile su veće od njegove obrtne imovine za 32 mil KM, a nastavak poslovanja ovog društva zavisi od kontinuirane finansijske podrške Elektroprivrede RS u čijem sastavu se nalazi, navodi se u revizorskom izvještaju RiTE Gacko za 2016. godinu.

Nezavisna revizorska kuća Deloitte dala je mišljenje sa rezervom RiTE Gacko, a pored obaveza, osnovne zamjerke odnose se na veliki gubitak, obračun otpremnina i jubilarnih nagrada za radnike po pravilniku koji nije usvojen te na proces koji je pokrenula Hrvatska elektroprivreda tražeći naknadu po osnovu prijeratnih ulaganja u RiTE Gacko.

Kratkoročne obaveze RiTE iznosile su 67,1 mil KM, a obrtna imovina 35 mil KM.

- Društvo je prošlu godinu završilo sa gubitkom od 4,1 mil KM, dok je akumulirani gubitak RiTE Gacko dostigao 27,8 mil KM. Uprava društva smatra da će, uz pomoć Matičnog preduzeća, prevazići trenutne teškoće i nastaviti poslovati u skladu sa načelom stalnosti poslovanja - navodi se u izvještaju.

RiTE Gacko je na kraju prošle godine zapošljavao 1.794 radnika odnosno 70 više nego 2015. godine.

Za otpremnine devet radnika sa kojima je raskinut ugovor ovo preduzeće prošle godine je isplatilo 270.000 KM, odnosno 30.000 KM po radniku.


Revizori su upozorili i da se RiTE Gacko povremeno javlja kao tužena strana u sudskim sporovima, a procijenjeni potencijalni efekat tih sporova iznosi 3,8 mil KM bez uračunatih eventualnih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka.

- Najznačajniji sporovi se odnose na spor sa firmom Meteor iz Bileće po osnovu duga za isporučenu robu u iznosu od 1,4 mil KM i na spor sa firmom Staršped iz Gacka po osnovu naknade štete iz ugovornog odnosa u iznosu od 1,8 mil KM - navodi se u izvještaju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.