NavMenu

Povezivanje Srbije sa cijelim regionom - Planirana gradnja autoputeva ka BiH, Albaniji i Rumuniji

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 23.10.2017. 12:38
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Srbija bi već u sljedećoj deceniji trebalo da se modernim saobraćajnicama poveže sa cijelim regionom. U toku je izgradnja autoputeva ka Bugarskoj, Grčkoj i Crnoj Gori, a narednih godina bi trebalo da počnu radovi na još tri trase - ka Albaniji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji. U međuvremenu će početi i realizacija dva projekta koji će povezati gradove unutar Srbije - Moravski i Fruškogorski koridor.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, otkriva da će prvi sljedeći komercijalni ugovor, na koji će biti stavljeni potpisi do kraja godine, biti za dionicu od oko 30 kilometara, od Preljine do Požege na Koridoru 11. Radovi će početi iduće godine, a Mihajlović kaže da se vode razgovori i o dionici od Požege do Boljara, dužine 107 kilometara.

Do sada je na ovoj trasi ka Crnoj Gori na dvije dionice izgrađeno oko 53 kilometra autoputa, a trenutno se gradi još 67,8 kilometara na potezu od Surčina do Ljiga, čime će se prvi put povezati autoputem od Beograda do Čačka.

- Od ostalih projekata, najbliži smo početku radova na saobraćajnici Niš - Merdare - Priština, na prvoj dionici od Niša do Pločnika, vrijednoj 212 mil EUR, gdje radovi treba da počnu tokom iduće godine - kaže ministarka Mihajlović.

- Srbija će zajedno sa Evropskom investicionom bankom podnijeti zahtjev fondu za Zapadni Balkan, kako bi što veći udio u investiciji bila bespovratna sredstava EU. Ostatak novca obezbijediće se kroz zajam EIB, sa kojim je napravljen finalni dogovor u vezi s finansiranjem. Pripreme traju već dvije godine, izrada idejnog projekta je u toku, a Vlada je nedavno usvojila prostorni plan za područje infrastrukturnog koridora Niš - Merdare.

Mihajlović ističe da je projekat izgradnje autoputa Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač od višestruke koristi za Srbiju. Ne samo, kako kaže, zbog poslova koje će domaće firme imati tokom izgradnje, već i zbog boljeg povezivanja blizu 500.000 ljudi koji žive u Niškom i Topličkom okrugu, Srba na sjeveru Kosova, i zbog toga što će Srbija dobiti još jedan izlaz na more, preko luke Drač.

- Važan implus bržoj realizaciji projekta autoputa Beograd - Sarajevo dat je uključivanjem Turske, sa kojom smo tokom posjete predsjednika Erdogana potpisali Pismo o namjerama i sa kojom ćemo zajedno definisati naredne korake u realizaciji projekta - priča ministarka.

- Što se tiče Srbije, već je poznata trasa. Ona će se nastavljati na Koridor 11, odnosno na dionicu Preljina - Požega, odakle će preko Užica ići do granice sa BiH. Vrijednost tih 60 kilometara autoputa na teritoriji Srbije procjenjuje se na 830 mil EUR. Od dokumentacije su do sada urađeni prethodna studija opravdanosti i generalni projekat, a sljedeći korak je izrada studije izvodljivosti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slijede razgovori o finansiranju radova.

Zasada je najmanje izvjesna izgradnja koridora ka Temišvaru, ali Vlada Srbije nije odustala ni od ovog putnog pravca.

- U okviru konektiviti agende za Zapadni Balkan, radimo na povezivanju sa svim zemljama regiona. Svakako da je interes Srbije, kako bi iskoristila svoju stratešku poziciju na Balkanu, da ima najkvalitetnije veze sa svim susjedima, a povezivanje sa Rumunijom je nešto čime ćemo se takođe baviti u narednom periodu - kaže Mihajlović.

- Završetak Koridora 10 je prioritet Vlade. Ostaje da se okonča još dio kroz Grdeličku klisuru, koji je i najteže gradilište u Evropi. Na tempo radova u velikoj mjeri utiče i geologija - objašnjava Mihajlović.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.