NavMenu

Dva vodovoda potpisala ugovor - Višak vode s Tilave usmjerava se prema Sarajevu

Izvor: eKapija Subota, 21.10.2017. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)
Vršiteljica dužnosti direktorice KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo Azra Muzur i direktor KP "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Jovan Katić potpisali su u petak ugovor o isporuci vode Kantonu Sarajevo, prenosi Faktor.

Predmet ugovora je regulisanje međusobnih odnosa, a u vezi s isporukom dodatnih količina vode za Kanton Sarajevo, čime će biti omogućeno bolje vodosnabdijevanje lokaliteta Hrasno i naselja Donji Kotorac, koji inače ima loše snabdijevanje jer se nalazi na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.

- Mi smo ponovo aktuelizovali dogovore u vezi ispiranja transportnog cjevovoda koji prolazi ispod brda Mojmilo i ulazi u rezervoar Hrasno, a po završetku dezinfekcije, analiza i potvrde o ispravnosti vode, određena količina je već krenula prema potrošačima u Kantonu Sarajevo - naveo je Katić nakon potpisivanja ugovora upriličenom u VIK Istočno Sarajevo.

Zbog nepovoljne hidrološke situacije, kako izvorišta kojima gazduje Vodovod Sarajevo tako i izvorišta kojima gazduje Vodovod Istočno Sarajevo, kako je dodao, trenutno nisu u mogućnosti da prema Sarajevu plasiraju veću količinu vode i trenutno mogu da isporuče od 15 do 25 litara u sekundi, što će varirati u zavisnosti od potrošnje i potreba građana Istočnog Sarajeva.

Katić je kazao da se te količine vode mogu povećavati do 50, 60, a možda i 70 litara u sekundi kako se bude popravljala hidrološka situacija.

Kaže da su razgovarali i o poboljšanju saradnje između dva vodovoda, tako što bi Vodovod Istočno Sarajevo, kada nema puno problema na vodovodnoj mreži, slao jednu ili dvije ekipe kako bi interventno popravili kvarove na njihovoj mreži.


- Mi već imamo saradnju s kolegama iz Vodovoda Sarajevo na prevoju Vraca gdje preuzimamo određenu količinu. Također, mi u naš vodovodni sistem preuzimamo određenu količinu vode i od Vodovoda Pale, pa tako i Vodovod Sarajevo jednu količinu vode uzima s Pala. Tu smo imali jedan dogovor gdje sva vodovodna preduzeća kao distributeri naplaćuju vodu 0,5 KM po metru kubnom plus PDV i pripadajuće naknade, što je cijena za distributera i ne za krajnjeg korisnika - kazao je Katić. Vršiteljica dužnosti direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo Azra Muzur je kazala da su količine vode koje se isporučuju iz pravca Tilava, u odnosu na potrebe Kantona Sarajevo zaista minimalne količine, ali da mogu poboljšati stanje na lokalitetima koji su u zoni Hrasnog i prema naselju Donji Kotorac.

- To su male količine koje ne mogu značajno uticati na ukupno stanje vodosnabdijevanja u KS - dodala je Muzur.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.