NavMenu

Zašto kineski investitori zaobilaze BiH i odlaze u Makedoniju i Srbiju?

Izvor: eKapija Petak, 20.10.2017. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: goldenjack/shutterstock.com)
U periodu od 2006. do 2017 godine Kina je u Srbiju i Makedoniju uložila preko 3,3 mlrd ЕUR, a u BiH skoro 10 puta manje. Kina pogotovo Srbiju vidi kao iznmno važnu zemlju za svoja ulaganja, što je u više navrata istakao kineski predsjednik Xi Jinping, navodi se u opsežnoj analizi biznis portala The Corner, a prenosi Fokus.

- Generalno, aktivnosti Kine u BiH su iznimno ograničene. Više je tu retorike nego nečega konkretnog. Kina je tek na početku velike ekspanzije u jugoistočnoj Evropi, ali teško da će BiH imati nekih benefita od toga. Politička nestabilnost u Federaciji BiH, neriješena pitanja ustava BiH i geografski položaj zemlje predstavljaju limitarujuće faktore u ovom trenutku - istaknuto je u ovoj analizi.

Dodaje se da su mediji u BiH u više navrata izvijestili o mogućim velikim investicijama Kine u BiH, ali da su u suštini investicije Kine i njenih kompanija u BiH veoma male.

- Politička i administrativna struktura BiH je iznimno kompleksna i oduzima mnogo vremena investitorima. Kina je veliki trgovački partner BiH, ali skoro isključivo jednostrano, budući da Kina mnogo uvozi u BiH, dok se u drugom smjeru veoma malo izvozi. U suštini, Kina je treći najveći uvoznik u BiH - navedeno je u analizi.


Istaknuto je i da Kina svoju saradnju sa BiH najčešće bazira na entitetima. Na državnom nivou kao da ne postoji strategija za velike investitore i njihove projekte.

- Dominantan je pristup ka pojedinačnim slučajevima. To je jedan od razloga zašto Kina ograničeno investira u izgradnju i poduzima veoma male finansijske rizike u BiH - zaključeno je u analizi portala The Corner.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.