Izvor: eKapija | Petak, 20.10.2017.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zašto kineski investitori zaobilaze BiH i odlaze u Makedoniju i Srbiju?

(Foto: goldenjack/shutterstock.com)
U periodu od 2006. do 2017 godine Kina je u Srbiju i Makedoniju uložila preko 3,3 mlrd ЕUR, a u BiH skoro 10 puta manje. Kina pogotovo Srbiju vidi kao iznmno važnu zemlju za svoja ulaganja, što je u više navrata istakao kineski predsjednik Xi Jinping, navodi se u opsežnoj analizi biznis portala The Corner, a prenosi Fokus.

- Generalno, aktivnosti Kine u BiH su iznimno ograničene. Više je tu retorike nego nečega konkretnog. Kina je tek na početku velike ekspanzije u jugoistočnoj Evropi, ali teško da će BiH imati nekih benefita od toga. Politička nestabilnost u Federaciji BiH, neriješena pitanja ustava BiH i geografski položaj zemlje predstavljaju limitarujuće faktore u ovom trenutku - istaknuto je u ovoj analizi.

Dodaje se da su mediji u BiH u više navrata izvijestili o mogućim velikim investicijama Kine u BiH, ali da su u suštini investicije Kine i njenih kompanija u BiH veoma male.

- Politička i administrativna struktura BiH je iznimno kompleksna i oduzima mnogo vremena investitorima. Kina je veliki trgovački partner BiH, ali skoro isključivo jednostrano, budući da Kina mnogo uvozi u BiH, dok se u drugom smjeru veoma malo izvozi. U suštini, Kina je treći najveći uvoznik u BiH - navedeno je u analizi.

Istaknuto je i da Kina svoju saradnju sa BiH najčešće bazira na entitetima. Na državnom nivou kao da ne postoji strategija za velike investitore i njihove projekte.

- Dominantan je pristup ka pojedinačnim slučajevima. To je jedan od razloga zašto Kina ograničeno investira u izgradnju i poduzima veoma male finansijske rizike u BiH - zaključeno je u analizi portala The Corner.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.