Izvor: Capital | Četvrtak, 19.10.2017.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Švedske daje 2,9 mil KM za nove investicije u projektu "Zeleni ekonomski razvoj" - Uskoro obnova javnih objekata u BiH

(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o dodatnom finansiranju projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji finansira Vlada Švedske u iznosu 2,9 mil KM, kao i Sporazum o sufinansiranju sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, vrijedan 500.000 KM.

Potpise na ove ugovore stavili su rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović, ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović.

- Zgrade u BiH su stare i na njihovo zagrijavanje troši se previše energije, zbog čega je potrebno izvršiti dodatne radove na fasadama i sistemima grijanja, posebno u vrtićima, školama i bolnicama - rekla je Sinanoglu, izražavajući zadovoljstvo učešćem velikog broja partnera i korisnika u ovim projektima. Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović precizirao je da je u Republici Srpskoj, zahvaljujući projektima UNDP-a i podršci Švedske, saniran 21 objekat, a ukupna vrijednost tih poslova je 7 mil KM.

On je naveo da su ti radovi izvršeni u oblasti zdravstva i obrazovanja, kao direktna pomoć bolesnicima i djeci.

Prema njegovim riječima, ova saradnja će biti nastavljena i ubuduće i već je dogovorena rekonstrukcija 15 objekata u javnom sektoru s ciljem postizanja što većeg nivoa energetske efikasnosti, jer je to zajednička obaveza svih relevantnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Hagelberg je istakao je da je veoma ponosan na današnji događaj jer ga doživljava kao priznanje Švedskoj za sve što je učinila za BiH i njene građane.

- Borba protiv klimatskih promjena traži globalnu saradnju, političko liderstvo i visok nivo svijesti o zaštiti životne sredine, a nudi ekonomsku i finansijsku dobit - poručio je Hagelberg.

On je naglasio značaj potrebe smanjenja utroška energije, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom, smanjenja zagađenosti vazduha.

Na prigodnoj ceremoniji predstavljene su nove aktivnosti koje će finansirati Vlada Švedske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine Federacije BiH

Početak aktivnosti na institucionalizaciji energetskog menadžmenta u javnim objektima na nivou BiH ozvaničen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP-a.

Ovom prilikom predstavljena je i prva "Tipologija javnih zgrada u BiH".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.