NavMenu

Raspoređen novac iz saudijskog kredita - Opština Stari Grad gradi sportsku salu i garažu i obnavlja Dom zdravlja

Izvor: Klix Srijeda, 18.10.2017. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Općini Stari Grad Sarajevo odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 30 miliona saudijskih riala – oko 13,4 mil KM, za realizaciju četiri velika projekta: izgradnju sportske sale, podzemne garaže, rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad i "utopljavanje" zgrade Općine Stari Grad.

Projekti moraju biti završeni do 2021. godine, a otplata kredita počeće za pet godina i trajati 20 godina.

Prošle sedmice načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnica načelnika za finansije Senada Katica boravili su u Rijadu i obavili uspješne završne pregovore, nakon čega je potpisan Ugovor o kreditiranju.

Proces apliciranja za kreditna sredstva počeo je prije četiri godine i bio je veoma temeljit i iscrpan, ali kako je pojasnio načelnik Hadžibajrić, finalni pregovori trajali su veoma kratko i brzo su se dogovorili.

- Osim projekata koji se tiču Općine Stari Grad, Doma zdravlja Stari Grad i OŠ Edhem Mulabdić, ističem da smo konačno našli rješenje za izgradnju podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, odnosno da će se finansirati 100% sredstvima kredita. Zbog ovog projekta smo nažalost izgubili pune dvije godine - zbog obaranja tendera što je trajalo tokom čitave prošle godine i dogovora oko javno-privatnog partnerstva što traje čitavu ovu godinu. Sada, odobravanjem kreditnih sredstava neće biti nikakvog javno-privatnog partnerstva, garaža će biti naša i u potpunosti uknjižena na Općinu Stari Grad, kojoj će pripadati sav prihod od njenog korištenja - pojasnio je Hadžibajrić.

Bit će provedena tenderska procedura za izbor izvođača radova, ali njegov izbor moraće potvrditi samo Saudijski fond za razvoj prema svojim procedurama, tako da ne bi trebalo biti smetnji od drugih federalnih ili državnih institucija.

Hadžbajrić je rekao da će izgradnja garaže, ali i drugih projekata, u najboljem slučaju, početi na proljeće naredne godine, i to istovremeno.

(Foto: chaoss/shutterstock.com)
- Mi procjenjujemo da će garaža ostvarivati dobit oko 60.000 KM mjesečno, dok će rata ovog kredita iznositi oko 53 – 54.000 KM. To znači da ćemo prihodom od garaže isplaćivati sva četiri projekta - kazao je Hadžibajrić i pojasnio da bi i bez tog prihoda Općina mogla podnijeti kreditno zaduženje.

Osnovnu školu Edhem Mulabdić pohađaju učenici sa pet općinskih područja, od padina Trebevića, pa sve do Baščaršije. Značaj izgradnje nove sportske sale za njih je ogroman, a potvrdila je to i direktorica Aida Omersoftić.

- Naša škola ima fiskulturnu salu koja je u jako lošem stanju i potpuno je neadekvatna. Veoma je važno naglasiti značaj senzibiliteta našeg načelnika da pomogne školama. On je potpuno svjestan važnosti tjelesnog i zdravstvenog odgoja i ovo je kruna njegove podrške našoj školi. Ova sala će u potpunosti poboljšati uslove odgojno-obrazovnog procesa kada je tjelesni odgoj u pitanju. To je jedino što nam je u školi nedostajalo - kazala je direktorica Omersoftić.

Prema riječima direktora JU Domovi zdravlja KS Fuada Husića, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad nije rađena godinama, a biće poklon ovoj javnoj ustanovi, ali prije svega poklon građanima Starog Grada.

- Brinuti se o zdravlju stanovništva podrazumijeva brinuti se o onom osnovnom, a to su građani. Indikator normalnog razvoja jedne sredine kao što je lokalna zajednica jeste jedan zdravstveni sistem, što znači briga o građanima. Mi smo već napravili plan kada se bude radila rekonstrukcija objekta, na koje lokalitete ćemo izmjestiti potrebne sadržaje i ljudske resurse da bi neometano pružali zdravstvene usluge - kazao je Husić.

Važno je naglasiti da će izgradnja sportske sale i rekonstrukcija Doma zdravlja biti realizovani kreditnim zaduženjem lokalne zajednice, u ovom slučaju Općine Stari Grad, iako ona nema nadležnosti nad njima, nego bi ulaganja trebali vršiti viši nivoi vlasti. Tačan iznos novca po projektima znaće se nakon provođenja tenderske procedure. U toku petogodišnjeg grejs perioda Općina će Saudijskom fondu za razvoj vraćati samo 2% obrade kredita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.