Izvor: Indikator | Srijeda, 18.10.2017.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FDS i TDR ponovo povećali cijene cigareta - Uskoro usvajanje posebne i minimalne akcize na duvan i duvanske prerađevine

(Foto: underworld/shutterstock.com)
Pušačima u BiH ovih dana stigao je novi udar na džep jer su Fabrika duhana Sarajevo i TDR Sarajevo podigli cijene ukupno devet vrsta cigareta.

Fabrika duhana Sarajevo podigla je cijene šest vrsta cigareta, pa je sada za Royal blue i Royal white potrebno izdvojiti 4,20 KM po paklici, dok Diva slims i Diva violet slim koštaju 4 KM, što je deset feninga više nego ranije. Za paklicu cigareta Royal blue 18 i Royal white 18 potrebno je izdvojiti 3,90 KM.

Fabrika TDR je korigovala naviše cijene tri vrste cigareta za deset ili 20 feninga, pa tako pušači za Lucky strike red i Lucky strike flow filter moraju izdvojiti 4,70 KM po paklici, dok Lucky strike flow filter resized košta 4,40 KM.

Novo poskupljenje cigareta na tržištu BiH može najkasnije da se očekuje od početka iduće godine, a već u ovom mjesecu Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojiće posebnu i minimalnu akcizu na duvan i duvanske prerađevine, koje će biti u primjeni od početka 2018. godine.

– Proizvođači i veliki distributeri cigareta sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom. Oni mogu bilo kada u toku godine promijeniti cijene cigareta i duvana, s tim da u tu novu cijenu mora biti uključena važeća akciza za tekuću godinu – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Minimalna akciza u ovoj godini iznosi 2,42, a specifična 1,35 KM za paklicu cigareta. Akciza na duvan iznosi 96,80 KM po kilogramu, prenosi Indikator pozivajući se na Glas Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.