Izvor: Slobodna Evropa | Utorak, 17.10.2017.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ekonomski fakulteti iz regiona potpisali Memorandum o razumijevanju - Dogovorena saradnja u naučnim projektima i razmjena studenata i profesora

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
U Sarajevu je potpisan Memorandum o razumijevanju između 17 javnih ekonomskih fakulteta sa područja Jugoistočne Evrope. Memorandum su, pored dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemala Kozarića, potpisali i dekani ekonomskih fakulteta iz Beograda, Subotice, Niša, Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Podgorice, Skoplja, Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća i Brčkog.

Cilj potpisanog Memoranduma je jačanje saradnje i podsticanje tržišnog nadmetanja između ekonomskih fakulteta iz regiona i time poboljšanje njihovog akademskog i administrativnog učinka.

Osim razmjene profesora i studenata, dogovorena je saradnja u naučno istraživačkim projektima.

Dekani ekonomskih fakulteta podsjećaju da je zadatak akademske zajednice da ide korak ispred politike "da otvara prozore i ruši barijere koje u nekim segmentima, makar formalno posmatrano, postoje", kaže Saša Ranđelović, prodekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ranđelović smatra da akademska saradnja može biti primjer i drugima, na svim nivoima vlasti da udruživanjem snaga mogu zajedno osvajati tržišta.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Stanko Stanić podsjeća da je svaka od zemalja Jugoistočne Evrope pojedinačno premalo tržište, te da je neophodna bolja saradnja u svim oblastima, kako bi ovaj region bio konkurentan i u Evropskoj Uniji i šire.

Dekani ocijenjuju da umrežavanje ekonomskih fakulteta daje dosta materijala za dvosmjernu saradnju. Fakulteti poput ljubljanskog, beogradskog i sarajevskog već imaju međunarode akreditacije i voljni su da pomognu svojim kolegama na drugim fakultetima da i oni dobiju akreditacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.